Beauty,  Skincare

Getest: Seventy-one Percent dagcrème SPF30

Nu het mooie weer eindelijk ook in Nederland is gearriveerd, is het tijd om weer wat meer aandacht aan zonnebrandcrèmes (SPF’s) te geven. Ik heb meerdere SPF’s getest, zoals de Cosrx SPF en de Isntree SPF, twee van mijn favoriete SPF’s. Er zijn zoveel verschillende soorten zonnebrandcrèmes dat ik er deze zomer meerdere ga testen en reviewen. Ook zal er een blog over de UV-filters binnenkort online komen waarin je meer kan lezen over de meestgebruikte UV-filters en wat ze precies doen. Vandaag staat er een dagcrème SPF30 van Seventy-One Percent centraal.

Productbeoordeling

Waardering: 4.5 uit 5.
Dit is echt een heerlijke dagcrème met SPF30!

Seventy-One Percent

Seventy-One Percent bestaat sinds 2009 en richt zich op het ontwikkelen van producten die niet alleen goed zijn voor de gebruiker, maar ook voor de natuur. De naam is ontstaan doordat 70% van onze planeet uit water bestaat, maar ook ons lichaam, en 1% van de winst wordt afgedragen aan een non-profit organisatie (zo kom je op 71%). De producten die Seventy-One Percent verkoopt bestaan voor het merendeel uit natuurlijke ingrediënten en zit in verpakkingen die zoveel mogelijk van recycled materiaal zijn gemaakt en zelf ook recyclebaar zijn. Alle producten van Seventy-One Percent zijn vrij van nanodeeltjes, parabenen, siliconen, sulfaten, alcohol en microplastics. De formules zijn zo ontwikkeld dat deze het koraal en de oceaan niet aantasten.

Meer over de dagcrème met SPF30

De Urban Feel Good (€29,99 voor 40ml) is een dagcrème die tevens SPF30 bevat. Het hydrateert en beschermt de huid tegen UV-straling, vervuiling en blauw licht. Ik heb hieronder de ingrediëntenlijst voor je uitgeplozen. De bron die ik hiervoor gebruik staan onder de tabel vermeldt. Ik ben geen dermatoloog of huidexpert. Ik probeer geen waardeoordeel over de individuele ingrediënten te geven omdat iedereen anders naar de ingrediënten kijkt met een andere achtergrond of overtuiging *disclaimer uit.

#IngrediëntUitleg
1AquaWater, het meest voorkomende ingrediënt in gezichtsverzorging. Het wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag oplossen in oliën maar wel in water. In de huid werkt het hydraterend. Water dat in cosmetica wordt gebruikt is gezuiverd en gedeïoniseerd (dit betekent dat bijna alle minerale ionen erin worden verwijderd). Zo kunnen de producten in de loop van de tijd stabieler blijven.
2Isoamyl P-MethoxycinnamateEen in olie oplosbare chemische zonnefilter die de huid beschermt tegen UV-B straling met wat extra bescherming teven UV-A II.
3Dicaprylyl CarbonateEen heldere, kleurloze olie die ervoor zorgt dat het product makkelijk te verspreiden is en een fluweelzacht en droog gevoel aan de huid geeft. Het is goede vriendjes met zonnefilters en helpt ze om op te lossen. Het zorgt er tevens voor dat zonnefilters lichter aanvoelen en makkelijker te verspreiden zijn.
4Hydrogenated Ethylhexyl OlivateEen mix van esters die een verzachtende werking hebben. Samen met het ingrediënt ‘Hydrogenated Olive Oil Unsaponifiables’ is het bekend onder de naam Plantasens Olive LD, een natuurlijk alternatief voor siliconen. Het is een stabiel verzachtend ingrediënt en werkt goed samen met UV-filters.
5Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl TriazineEen van de beste UV-filters op dit moment. Het werkt op een breed spectrum (UV-A en UV-B), is een chemische zonnebrand en is erg fotostabiel. Het stabiliseert tevens andere minder stabiele UV-filters.
6Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl BenzoateEen nieuwe generatie chemische zonnebrand die ontworpen is om hoge UV-A bescherming en hoge fotostabiliteit te leveren. Het beschermt voor het hele UV-A bereik.
7GlycerinEen natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt dat ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
8Sucrose PolystearateEen suikerester op plantaardige basis. Het heeft een verzachtende werking en kan gebruikt worden als emulgator.
9Lauroyl LysineHelpt een formule dikker te maken zodat het product een fijne textuur heeft.
10Lauryl LaurateEen ester dat voorkomt uit lauryl alcohol en laurinezuur. Dit ingrediënt heeft een verzachtende werking en geeft de huid een zacht gevoel
11Ethylhexyl TriazoneEen nieuwe generatie chemische zonnebrand dat de hoogste fotostabiele absorptie van alle beschikbare UV-B filters op dit moment heeft. Het is een in olie oplosbaar, geurloos en kleurloos poeder dat goed werkt in geurloze formules.
12CelluloseEen natuurlijke polymeer dat in de celwanden van groene planten gevonden wordt. Het is een natuurlijk en duurzaam hulpingrediënt dat de opname van de formule kan verbeteren en olie op de huid vermindert.
13Sodium Stearoyl GlutamateEen emulgator op basis van aminozuren die helpt om water en olie te mixen. Het wordt gezien als natuurlijk, milieuvriendelijk en hypoallergeen.
14Benzotriazolyl Dodecyl P-CresolEen breedband UV-lichtstabilistor die gebruikt wordt om lichtgevoelige ingrediënten te beschermen tegen foto-oxidatie.
15Xanthan GumEen veelvoorkomende dikmaker en emulsie stabilisator. Als een product te nat is kan een klein beetje van dit ingrediënt helpen om het wat meer gel-achtig te maken.
16Hydrogenated Olive Oil UnsaponifiablesEen ingrediënt op basis van olijfolie die een verzachtende werking heeft. Samen met het ingrediënt ‘Hydrogenated Ethylhexyl Olivate‘ is het bekend onder de naam Plantasens Olive LD, een natuurlijk alternatief voor siliconen. Het is een stabiel verzachtend ingredient en werkt goed samen met UV-filters.
17ParfumEen ingrediënt dat ervoor zorgt dat het product fijn ruikt.
18Citric AcidCitroenzuur is een organisch zuur die wordt gewonnen uit citrusvruchten. Het is een natuurlijk antioxidant en conserveermiddel. In verzorgingsproducten wordt dit ingrediënt gebruikt om de zuurtegraad van de samenstelling te reguleren. Citroenzuur is tevens een bekende AHA exfoliant. Het verwijdert voorzichtig dode huidcellen van de huid waardoor je huid zacht en fris aanvoelt.
19Cetyl PalmitateEen wit, wasachtig verzachtend ingrediënt afkomstig van kokos- of palmpitolie dat een formule dikker kan maken.
20Pentylene GlycolEen multifunctionele, zijdezachte helper die gebruikt wordt als emulsie stabilisator en oplosmiddel met antimicrobiële eigenschappen. Dit ingrediënt helpt de huid te hydrateren en zorgt ervoor dat een product fijn aanvoelt.
21Sodium BenzoateEen hulpingrediënt dat helpt om producten langer mooi te houden (conserveren). Het is op zichzelf niet sterk genoeg en wordt vaak met wat anders gecombineerd, vaak met potassium sorbate.
22Alpha-Glucan OligosaccharideEen huidbeschermend ingrediënt verkregen door enzymatische synthese uit natuurlijk suikers. Kortgezegd simuleert dit ingrediënt de goede dingen in de huid zonder ook ongewenste zaken te bevorderen (zoals ziektekiemen).
23Bismuth OxychlorideDit is een van de eerste synthetische materialen dat een parelachtig effect geeft aan cosmetische producten. Het nadeel van dit ingrediënt is dat het lichtgevoelig is. Bij langdurige blootstelling aan UV-straling kan het zijn glans verliezen en grijs worden.
24Potassium SorbateEen conserveermiddel. Het is niet een sterke conserveerder en werkt niet echt tegen bacteriën, maar wel tegen gist en schimmel. Het is niet sterk genoeg op zichzelf, dus er zitten vaak meer conserveermiddelen in producten naast dit ingrediënt.
25Taraxacum Officinale Rhizome/Root ExtractOftewel paardenbloem extract. Het heeft een verzachtende werking op de huid. Wetenschappelijke literatuur heeft ook antioxidante eigenschappen gevonden.
26Sodium HyaluronateOp het gebied van huidverzorging zijn sodium hyalunoraat en hyaluronzuur praktisch hetzelfde. Hyaluronzuur is beroemd om zijn water vasthoudende capaciteit en kan tot 1000 maal zijn eigen gewicht in water vasthouden.
27Sodium HydroxideEen vast wit alkalisch ingrediënt dat in kleine hoeveelheden gebruikt wordt om de pH-waarde van een product aan te passen.
28MicaEen minerale poeder dat wordt gebruikt om het huidgevoel te verbeteren. Het heeft licht reflecterende eigenschappen en zorgt ervoor dat een product niet klonterig aanvoelt.
29CI 77491 (Iron Oxide)Een kleurpigment dat een rode kleur heeft en een product een roze toon meegeeft.
30Hydrolyzed AlginAlgin is afkomstig van bruin zeewier en heeft goede waterbindende eigenschappen. Tevens kan het een formule dikker maken en de textuur of viscositeit verbeteren.
31Sodium ChlorideOftewel zout. Zout helpt producten dikker te maken en kan voorkomen dat ingrediënten niet mengen met elkaar (emulgerende werking). Zout is een fantastische dikmaker in reinigingsformules die gecreëerd worden met ionische reinigingsstoffen.
32Maris Aqua (Sea Water)Gezuiverd zeewater. Dit ingrediënt werkt vochtinbrengend en helpt andere ingrediënten op te lossen in de formule.
33Chlorella Vulgaris ExtractEen ingrediënt afkomstig van algen dat verzachtende en hydraterende eigenschappen heeft en is het rijk aan antioxidanten.
34TocopherolOftewel Vitamine E. Het is een in vet oplosbaar antioxidant dat bescherming biedt tegen UV-B stralen. Het heeft verzachtende eigenschappen en werkt goed samen met vitamine C.
Bron: incidecoder; Ulprospector; Paula’s Choice; Special Chem

De dagcrème SPF30 is op waterbasis en bevat de UV-filters Isoamyl P-Methoxycinnamate (#2), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (#5), Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (#6) en Ethylhexyl Triazone (#11). Dit zijn chemische UV-filters die je huid beschermen tegen UV-A en UV-B straling en vallen onder de nieuwe generatie UV-filters.

Verder bevat de crème glycerine (#7) wat vochtinbrengend werkt, cellulose (#12) dat olie en talg op de huid vermindert, citroenzuur (#18) wat een bron van antioxidanten is en licht exfoliërend werkt, paardenbloem extract (#25) wat een verzachtende werking heeft, hyaluronzuur (#26) wat hydraterend werkt, zeewater (#32) wat ook vochtinbrengend werkt en chlorella (#33) dat verzachtend en hydraterend werkt. Belangrijk om te weten is dat er ook parfum (#17) in deze dagcrème zit. Voor mij is het persoonlijk niet zo’n probleem (zolang het maar lekker ruikt) maar als je een gevoelige huid hebt kan dit wel handig zijn om te weten. Fijn om te weten is dat deze dagcrème voor 85% uit natuurlijke ingrediënten bestaat en veganistisch is.

De dagcrème in gebruik

De structuur van de Seventy-One Percent dagcrème SPF30

De dagcrème zit in een vrolijke tube en is voorzien van een pompje. Deze leuke tube bestaat voor 55% uit gerecycled plastic is zelf ook recyclebaar! De dagcrème zelf is lichtroze van kleur (komt door de ijzeroxide #29) maar voelt licht aan. De geur is heel subtiel, hij ruikt fris (niet perse naar iets specifieks). Op het filmpje hieronder zie je de SPF in actie. Ik gebruik 3 tot 4 pompjes aan dagcrème om mijn gezicht in te smeren. Hij smeert super goed uit en laat geen witte (of roze) waas achter. Ik vind ook dat hij goed intrekt waardoor je niet lang hoeft te wachten als je na deze SPF make-up wilt aanbrengen bijvoorbeeld. Hij laat dus zeker geen vettig laagje of iets dergelijks achter!

De Seventy-One Percent dagcrème SPF30 in gebruik

Hoewel Seventy-One Percent zelf zegt dat deze dagcrème een matte afwerking heeft zie ik dat op mijn huid niet echt terug, maar dat vind ik ook niet erg en verwacht ik ook niet perse. Als ik mijn huid wat matter wil pak ik er vaak een matterende primer bij die dit klusje klaart dus voor mij is dit zeker geen nadeel. Wat ik wel wat lastiger vind aan de gekozen verpakking (het pompje) is dat ik moeilijk kan inschatten of ik nu genoeg pak om de SPF 30 aan te tikken qua bescherming. De vuistregel is 2 tot 3 vingers aan dagcrème maar met een dergelijk pompje is dit wat lastig te meten. Ik los dit op door een losse SPF nog over de dagcrème te dragen, zo weet je (bijna) zeker dat je je huid goed beschermt tegen de zon!

De vuistregel van 2 to 3 vingers aan zonnebrand voor je gezicht en hals

2-3 vinger vuistregel

De 2 tot 3 vingers aan SPF vuistregel geeft een indicatie van de hoeveelheid zonnebrand die je nodig hebt om de SPF te halen die op de verpakking staat. De vuistregel zegt dat 2 vingers genoeg is voor je gezicht, en 3 (zoals je op de foto hiernaast ziet) ongeveer voldoende is voor gezicht en hals.

Deze video en deze video vertellen je meer over de hoeveelheid SPF die aanbevolen wordt (en de vuistregel) laten je zien hoeveel crème je nodig hebt om de genoemde SPF te halen.

Mijn mening over de dagcrème SPF30

Alles bij elkaar genomen ben ik heel enthousiast over deze dagcrème! Hij smeert goed uit en trekt snel in, twee belangrijke aspecten voor mij. Ik vind het heel fijn dat hij goed te gebruiken is met make-up, want dat draag ik toch wel regelmatig. De laatste maand heb ik bijna alleen maar deze crème gebruikt omdat hij zo fijn is, dat wil toch wel wat zeggen denk ik! Een nadeel vind ik wel de prijs, maar aan de andere kant krijg je er wel een goede dagcrème met SPF voor terug die ook nog eens goed voor de natuur is (en daar mag je best wel wat meer voor neerleggen).

Ik ben erg positief over de Seventy-One Percent dagcrème SPF30!
Ik ben erg positief over de Seventy-One Percent dagcrème SPF30!

Mocht je zelf deze dagcrème SPF30 willen proberen, dan kun je deze bij Care for Skin kopen. Goed om te weten is dat binnenkort de naam dagcrème verandert naar ‘Feel Free SPF30 dagcrème’ in plaats van Urban Feel Good (zoals de dagcrème nu heet) en dat de uitstraling ook wat aangepast wordt. Ik vind het wel een leuke naam, feel free, klinkt lekker zomers!

* Deze blog bevat een product dat ik heb gekregen. Dit heeft geen effect op mijn mening

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.