Beauty,  Huidverzorging

Exfoliëren met de Origanic droogborstel

Huid- en gezichtsverzorging is meer dan het alleen smeren van (soms te dure) crèmes, serums en exfolianten. Je kan je huid ook een extra boost geven door het gebruik van zogenoemde ‘beautytools’. Hierbij kun je denken aan een guasha steen, een jade roller, ice globes maar ook droogborstels. Het borstelen van je huid is een fenomeen wat ik de laatste twee jaar regelmatig voorbij zie komen. Toen Origanic mij benaderde om hun droogborstel te testen vond ik dit een mooie gelegenheid om dit eens te testen. In deze blog lees je meer over droogborstelen in het algemeen en vertel ik je over mijn ervaring met deze beautytool.

Productbeoordeling

Waardering: 2 uit 5.
Deze droogborstel is mij helaas te hard

Wat is droogborstelen?

Droogborstelen is precies wat het woord aangeeft: het borstelen van je huid met een droge borstel. Het droogborstelen van je huid kan verschillende voordelen hebben. Zo exfolieer je je huid door het droogborstelen, activeer je het lymfesysteem waardoor het lichaam gifstoffen afvoert, stimuleer je de bloedsomloop en zou het zelfs cellulitis verminderen. (bron; bron). Over de voordelen op het lymfesysteem en het verminderen van cellulitis is wel enige discussie. Afhankelijk van welke bron je raadpleegt lees je verschillende verhalen over deze punten (bron; bron). Ik kan helaas geen wetenschappelijke literatuur vinden (ik kan alleen bij Google Scholar), maar ik zou de voordelen met een korreltje zout nemen. Dat het droogborstelen van je huid een exfoliërende werking heeft lees ik terug op veel plekken en die geloof ik ook wel gezien de aard van deze beautytool.

Hoe borstel je je huid?

Je zou denken: het borstelen van de huid behoeft geen uitleg. Daar ben ik het op zich mee eens, maar er is zeker een tactiek die je kan aanhouden. Het advies is om altijd richting het hart te borstelen of in cirkelbewegingen de huid te masseren met de droogborstel (bron). Je kan zelfs je gezicht droogborstelen, hier heb je wel een zachtere borstel voor nodig. Omdat een droogborstel op de eerste plaats een exfoliërende werking heeft zou ik niet dagelijks je huid als een malle gaan borstelen. Het advies is om twee keer per week je lichaam te borstelen en de lengte op te bouwen van 5 minuten tot zolang je wilt. Heb je een gevoelige of droge huid? Dan is de kans op irritatie of beschadiging wat groter en wordt het afgeraden om een droogborstel te gebruiken.

Hoe droog te borstelen

De Origanic Droogborstel

De haren van de Origanic droogbosrtel
De Origanic droogborstel

Ik ben dit droogborstel avontuur gestart doordat ik een droogborstel van Origanic toegestuurd heb gekregen. Deze borstel is gemaakt van Agavevezel en FSC gecertificeerd beukenhout. De borstel is dus van natuurlijke producten gemaakt en is veganistisch. De borstel heeft een ovale vorm en heeft een een handvat waarmee je de borstel kan bedienen als het ware. Ik moet je bekennen: toen ik de borstel voor het eerst zag moest ik een beetje aan een paardenborstel denken. Die zien er in mijn beleving ongeveer hetzelfde uit. Het uiterlijk van de droogborstel zegt natuurlijk niet zoveel over de werking ervan. Daarom heb ik de afgelopen maanden twee keer per week één been geborsteld om te zien of ik een effect kan waarnemen.

Mijn ervaring met droogborstelen

Helaas is mijn ervaring met het droogborstelen niet zo positief. Deze droogborstel heeft zulke harde vezels dat het droogborstelen niet als een verwenmomentje voor jezelf voelt, maar als pijnlijk en niet leuk. Mijn huid ziet er na enkele seconden uit alsof ik een sliding op zo’n gymmat heb gemaakt. Mijn huid is rood, geïrriteerd en is ook niet echt blij met mij. Na het droogborstelen breng ik gelijk een bodycrème aan om mijn huid een beetje te kalmeren en te verzorgen en dat helpt wel.

Ik heb het droogborstelen nu zo’n 3 maanden volgehouden, en helaas zie ik maar een klein effect. Wellicht dat je er meer profijt van hebt als je langer borstelt, maar door de harde borstel houd ik het echt niet langer dan 5 minuten vol. Mijn cellulitis is zeker niet verdwenen (dat verwachtte ik ook eerlijk gezegd niet) en mijn huid voelt ook niet egaler aan perse. Ik geloof best dat het droogborstelen van je huid een positief effect kan hebben, al is alleen maar door de exfoliërende werking ervan. Tegelijkertijd moet zo’n behandeling niet pijnlijk zijn en moet je huid er zeker niet van beschadigd raken.

De roodheid en irritatie na het droogborstelen
Roodheid die ontstaat na het droogborstelen

Ik ben na 3 maanden gestopt met het droogborstelen vanwege mijn ervaringen en ik denk ook niet dat ik dit snel zou oppakken. Voor mij is het best wel wat ‘moeite’ wat ik moet doen om mijn lichaam extra te verzorgen. Zelf zou ik eerder voor een lichaamsexfoliant of een body scrub gaan. De droogborstel die ik heb gebruikt past helaas niet bij mijn huid, als je een wat hardere borstel fijn vindt is deze echt perfect voor je. Ik had graag deze borstel willen aanbevelen, maar eerlijkheid staat bij mij voorop.

Als je zelf eens een droogborstel wilt proberen en je houdt van harde borstelt kun je deze borstel bij Origanic aanschaffen. Gelukkig hebben ze ook zo te zien zachtere borstels, wellicht dat ik die ooit eens ga proberen.

De Origanic droogborstel is mij helaas te hard
De Origanic droogborstel is mij helaas te hard

* Deze blog bevat een product dat ik heb ontvangen. Dit heeft geen invloed op mijn mening

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.