Beauty,  Make-up

Getest: Madara Skinonym Foundation

Sinds ik foundation op regelmatige basis gebruik (dat is nog niet zo heel lang) vind ik het heerlijk om verschillende foundations uit te proberen. Door verschillende soorten foundations te testen kom ik er beter achter welke eigenschappen van foundations werken en wat juist niet. Foundations heb je in alle soorten en maten: volledige dekking zoals de Meroda Changing Foundation of juist wat lichter zoals de Fenty Beauty Skin Tint. In deze blog vertel ik je meer over een foundation van het Letse merk Madara Cosmetics!

Productbeoordeling

Waardering: 4.5 uit 5.
Ik ben erg positief over deze Madara Skinonym Foundation!

Waar bestaat de foundation uit?

De Madara Cosmetics Skinonym Semi-Matte Peptide Foundation (€35,95 voor 30ml) vormt zich naar de textuur van je huid, egaliseert deze en laat hem stralen. Ik heb hieronder de ingrediëntenlijst voor je uitgeplozen. De bron die ik hiervoor gebruik staan onder de tabel vermeld. Ik ben geen dermatoloog of huidexpert. Ik probeer geen waardeoordeel over de individuele ingrediënten te geven omdat iedereen anders naar de ingrediënten kijkt met een andere achtergrond of overtuiging *disclaimer uit.

#IngrediëntUitleg
1Aloe Barbadensis (Aloe) Leaf JuiceAloë is een goede vochtinbrenger en heeft meerdere, zowel ontstekingsremmende als antibacteriële componenten. Het helpt ook om wonden te helen en bij huidregeneratie in het algemeen.
2Dicaprylyl CarbonateEen heldere, kleurloze olie die ervoor zorgt dat het product makkelijk te verspreiden is en een fluweelzacht en droog gevoel aan de huid geeft.
3Isoamyl LaurateEen kleurloos tot gelige olie-achtige vloeistof dat een natuurlijk alternatief voor siliconen is. Men zegt dat het licht is, fluweel en zijdezacht aanvoelt zonder te plakken.
4Polyglyceryl-3 ricinoleateHelpt om ingrediënten die niet graag mixen dat wel te doen, oftewel het werkt emulgerend.
5Butylene GlycolWordt meestal gebruikt als oplosmiddel voor andere ingrediënten. Dit ingrediënt ondersteunt ook andere ingrediënten waardoor ze sneller opgenomen worden en dieper in de huid komen. Het zorgt er tevens voor dat het product makkelijker uit te smeren is en trekt water aan in de huid.
6Sorbitan olivateEen ester afkomstig van sorbitol en de vettige zuren van olijfolie. Het is een olie-in-water emulgator en helpt een product stabiel te houden door ervoor te zorgen dat olie en water niet loskomen van elkaar. Sorbitan olivate helpt tevens de huid te hydrateren.
7KaolinChinese witte klei, een zachte kleisoort dat oliën en talg kan absorberen. Kaolin reinigt de huid op milde wijze, droogt niet uit en is veel milder dan bijvoorbeeld bentoniet.
8GlycerinEen natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt dat ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
9CelluloseEen natuurlijke polymeer dat in de celwanden van groene planten gevonden wordt. Het is een natuurlijk en duurzaam hulpingrediënt dat de opname van de formule kan verbeteren en de olie op de huid vermindert. Het word tevens gebruikt als sensorisch additief en verdikkingsmiddel.
10LecithinEen veelvoorkomend ingrediënt dat in alle celmembranen te vinden is. Het heeft vele functies: het is een verzachtend en waterbindend ingrediënt maar het is ook een emulgator en kan tevens als stabilisator gebruikt worden.
11SilicaEen wit poeder dat het bestandsdeel vormt van glas en zand. In cosmetica wordt het met name gebruikt om de huid mat te houden omdat het goed olie kan absorberen. Het is ook een hulpingrediënt om producten dikker te maken.
12Sodium ChlorideOftewel zout. Zout helpt producten dikker te maken en kan voorkomen dat producten niet mengen met elkaar (emulgerende werking).
13Sodium PCAEen ingrediënt dat van nature voorkomt in de huid. Het is een goede natuurlijke vochtinbrenger dat de huid helpt om water vast te houden en gehydrateerd te blijven.
14Zinc stearateEen bindagent in poeder make-upproducten. Het helpt poeders om vast te blijven zitten in de verpakking of op de huid.
15Oryza sativa (rice) starchMaakt een formule dikker. Absorbeert daarnaast overtollige olie of water van de huid.
16BeeswaxBijenwas. In cosmetica wordt het gebruikt als huidverzachter en dikmaker.
17Sorbitan CaprylateHelpt om ingrediënten die niet graag mixen dat wel te doen, oftewel het werkt emulgerend. Daarnaast maakt het een product dikker en verhoogt het de effectiviteit van traditionele conserveermiddelen.
18AquaWater, het meest voorkomende ingrediënt in gezichtsverzorging. Het wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag oplossen in oliën maar wel in water. Wanneer het in de huid zit werkt water hydraterend. Water dat in cosmetica wordt gebruikt is gezuiverd en en gedeïoniseerd (dit betekent dat bijna alle minerale ionen erin worden verwijderd). Zo kunnen de producten in de loop van de tijd stabieler blijven.
19AromaGeurstof.
20TocopherolOftewel Vitamine E. Het is een in vet oplosbare antioxidant dat bescherming biedt tegen UVB-stralen. Het heeft verzachtende eigenschappen en werkt goed samen met vitamine C.
21PropanediolEen natuurlijk alternatief voor propyleen glycol dat gemaakt wordt uit maïssuiker. Het heeft veel eigenschappen: het helpt de hydratatie van de huid, is een oplosmiddel en versterkt de conservering.
22Aluminum HydroxideDit ingrediënt maakt een product wit en niet-transparant en heeft tevens verzachtende en huidbeschermende eigenschappen. Daarnaast functioneert het als een beschermende laag voor titanium dioxide.
23Benzoic AcidEen natuurlijk conserveermiddel dat zacht en niet-irriterend is voor de huid. Meestal zit het in een formule als onderdeel van een conserveringsmix aangezien het in zijn eentje niet sterk genoeg is.
24Caprylyl glycolEen handig ingrediënt dat de huid fijn en zacht laat aanvoelen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de effectiviteit stijgt van andere conserveermiddelen.
25Paeonia Lactiflora (Peonia) Root ExtractHelpt de huid te hydrateren en te verzachten.
26Potassium HydroxideZet de pH-waarde van een product op de goede waarde.
27Vaccinium Myrtillus (Blueberry) Fruit ExtractBosbes extract wat antioxidanten bevat.
28GlycolipidsHuidverzorgend.
29Magnesium StearateKleurstof en werkt vochtinbrengend.
30Hexapeptide-11Een synthetisch peptide dat de collageenproductie stimuleert en de stevigheid en elasticiteit van de huid verhoogt. Daarnaast helpt het tegen fijne lijntjes en rimpels.
31Leuconostoc/Radish Root Ferment FiltrateEen alternatief, natuurlijk conserveermiddel dat van radijzen komt die gefermenteerd zijn met leuconostoc kimchii. Tijdens het fermentatieproces wordt een peptide gescheiden van bacteriën dat antimicrobiële eigenschappen heeft. Het is een veelbelovend natuurlijke conserveermiddelen, maar is niet zo effectief als veelvoorkomende alternatieven.
32Hydrolyzed Hyaluronic AcidEen scheikundig opgesneden versie van hyaluronzuur. Het is een groot polymeer dat acteert als een spons zodat het de huid helpt om water vast te houden.
33Sodium HyaluronateOp het gebied van huidverzorging zijn sodium hyalunoraat en hyaluronzuur praktisch hetzelfde. Hyaluronzuur is beroemd om zijn water vasthoudende capaciteit en kan tot 1000 maal zijn eigen gewicht in water vasthouden.
34Citric acidEen AHA. Het is een exfoliant dat voorzichtig dode huidcellen van de huid verwijdert waardoor je huid zacht en fris aanvoelt.
35Propylene GlycolEen hulpingrediënt dat de vries-dooi stabiliteit van producten verbetert waardoor een product niet bevriest of smelt bij lage of hoge temperaturen. Het is tevens een oplosmiddel, vochtinbrenger en zorgt er tot op zeker hoogte voor dat ingrediënten de huid beter kunnen penetreren. Er is veel discussie over dit ingrediënt, zo zou het de huid irriteren (wanneer het in hoge concentraties aangebracht wordt) en kan dit ingrediënt sommige ingrediënten helpen om beter in de huid te dringen. Zolang het in lage concentraties voorkomt kan dit ingrediënt geen kwaad.
36LimoneneEen veelvoorkomend en goedkoop geuringrediënt. Het oxideert in aanraking met lucht. Geoxideerd limoneen kan een allergische reactie veroorzaken.
37LinaloolEen veelvoorkomend geuringrediënt. Het oxideert wanneer het met lucht in aanraking komt en wordt dan allergenisch.
38CitralEen veelvoorkomend geur ingrediënt dat naar limoen ruikt. Het is een EU 26 geur en moet apart vermeldt worden vanwege de mogelijkheid tot een allergische reactie.
39Titanium Dioxide (CI 77891)Een wit kleurpigment.
40CI 77491 (Iron oxide)Een kleurpigment dat een rode kleur heeft en een foundation een roze toon meegeeft.
41CI 77492 (Iron oxide)Een veelvoorkomend kleurpigment dat de gele toon in een foundation geeft.
42CI 77499 (Iron Oxide)Een veel voorkomend anorganische verbinding van ijzer en zuurstof. Het is een pigment dat de donkerheid van een foundation controleert.
Bron: incidecoder

Het eerste ingrediënt van deze foundation is aloë vera. Naast dat aloë vera vochtinbrengend werkt, werkt het ook ontstekingsremmend en helpt het bij huidregeneratie. Verder bevat de foundation onder andere kaolin (#7) wat olie en talg absorbeert, glycerine (#8) wat de huid hydrateert, silica (#11) dat helpt de huid mat te houden, vitamine E (#20), propanediol (#21) wat tevens hydraterend werkt, twee soorten hyaluronzuur (#32, #33) wat bekend staat om zijn watervasthoudende capaciteit, drie geuringrediënten (#36, #37, #38) en natuurlijk verschillende kleurpigmenten.

Ik weet niet helemaal zeker of dit nu een foundation op waterbasis is. Dat komt doordat het eerste ingrediënt niet water is (wat vaak dan wel het geval is), maar aloë vera. Of een foundation op waterbasis is kan handig zijn om te weten zodat je een bijpassende primer kan gebruiken (als je die gebruikt). Na zoveel foundation te hebben geprobeerd ben ik er nog steeds niet helemaal uit hoe die precies bepaald wordt.

Voor een foundation zitten er best veel actieve ingrediënten in! Zoals de naam van de foundation suggereert zit er ook een peptide in (#30), maar deze staat wel redelijk onderaan de ingrediëntenlijst. De positie op de ingrediëntenlijst geeft aan hoe hoog de concentratie van dat ingrediënt is in het product. Het kan geen kwaad natuurlijk, maar ik zou ook niet te veel van dit peptide verwachten. Verder is het goed om te weten dat de foundation vrij van siliconen (er zit een natuurlijk alternatief in #3), glutenvrij, en dierproefvrij is.

Doordat er kaolin en silica in de foundation zit is deze foundation met name geschikt/gemaakt voor mensen met een gecombineerde of vette huid. Als je een ander huidtype hebt kun je natuurlijk deze foundation nog steeds gebruiken, als je echt een droge huid hebt zou ik hier wel rekening mee houden. Ook in dit product zitten een aantal geuringrediënten, helemaal onderaan de ingrediëntenlijst. Voor mij is het niet zo’n probleem, maar als je een gevoelige huid hebt weet ik niet zeker of deze foundation geschikt is voor je.

Kleurbereik

De Madara Cosmetics Skinonym Foundation is beschikbaar in 6 kleuren. Ik vind het jammer om te zien dat deze 6 kleuren niet het hele kleurbereik aan huidskleuren dekt. Als je een wat kleiner merk bent snap ik dat je geen 50+ kleuren aan foundation kan maken, maar tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk dat een foundation een kleurbereik heeft die de diversiteit in de wereld reflecteert. Ik hoop dat Mádara in de toekomst het bereik vergroot en zo de foundation beschikbaar maakt voor meerdere huidskleuren.

Goed genoeg gekletst en gepreekt over ingrediënten en foundation kleuren. Dit zijn zeker hele belangrijke punten (daarom bespreek ik ze ook), maar het doel van deze blog is jou te laten zien hoe de foundation eruit ziet op mijn huid en hoe hij zich gedraagt door de dag heen. Voordat ik je laat zien hoe de foundation eruit ziet wil ik het nog even over de structuur van de foundation hebben.

De foundation in actie

Op de foto zie je de structuur van de Madara foundation
De structuur van de Madara foundation

De foundation zit in een plastic tube en heeft geen pompje maar een dunne uitgang waarmee je de foundation kan doseren. Ik heb de kleur Ivory 20 toegestuurd gekregen, dat was een beetje een gok maar deze keer valt die goed uit want de kleur past goed bij mijn huidskleur. Het is geen hele dunne maar ook geen super dikke foundation, gewoon een beetje gemiddeld (denk ik). Je kan de foundation met zowel een kwast als een make-upspons aanbrengen, hoewel het mijn voorkeur heeft om deze foundation met een kwast aan te brengen, dat heeft het mooiste resultaat (vind ik).

Ik heb op verschillende momenten gedurende de dag foto’s gemaakt van mijn gezicht om je te laten zien hoe de foundation eruitziet. Op de foto’s hierboven zie je hoe de foundation zich gedurende de dag gedraagt. De foundation heeft een mooie dekking die niet al te heftig is, maar tegelijkertijd ook de roodheid rondom mijn neus goed camoufleert. De afwerking van deze foundation vind ik erg mooi, zodanig dat ik de foundation niet hoef af te poederen. Gedurende de dag ga ik wel wat glimmen, maar dat hoort nu eenmaal bij mij. Ik heb de foundation ook een dag gedragen terwijl ik hem wel afpoederde en dan krijg ik eigenlijk hetzelfde resultaat, alleen duurt het iets langer voordat mijn huid gaat glimmen.

Op mijn neus en kin is de foundation aan het einde van de dag weggesleten, maar ook dit gebeurt bij mij met praktisch elke foundation dus het is voor mij niet iets raars. Het is prettig om te zien dat dit op de foto’s niet zo opvalt (vind ik dan). Door de matterende en absorberende ingrediënten denk ik dat deze foundation met name in de zomer heel fijn is! Ik hem nu in de lente (officieel dan) getest, ik kan helaas niet vertellen wat ik van de foundation vind in andere seizoenen. Als ik het zo zie denk ik dat ik hem voor het hele jaar wel geschikt vind.

Ik ben erg positief over deze foundation! Hij is voor mij qua dekking en qua kleur echt precies goed. De afwerking vind ik erg mooi en hij blijft goed zitten door de dag heen. Je hebt niet heel veel nodig om je hele gezicht te bedekken waardoor de prijs ook prima is (voor mij dan). Ik heb al eerder het gebrek aan kleurbereik genoemd en dat is gelijk ook het enige nadeel voor mij. Ik hoop dat Mádara Cosmetics dit oppakt en in de toekomst het kleurbereik van deze foundation uitbreidt. Je kan deze foundation bij Mádara Cosmetics zelf bestellen als je hem wilt proberen!

Ik vind dit een fijne foundation!
Ik ben fan van de Madara foundation!

* Deze blog bevat een product dat ik gratis heb ontvangen. Dit heeft geen invloed op mijn uiteindelijke mening.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.