Beauty,  Skincare

Getest: Q+A Gentle Exfoliating Cleanser

Een basis gezichtsverzorgingsroutine bestaat uit een reiniger en een dag/nachtcrème, die je natuurlijk kan uitbreiden afhankelijk van je huid en je wensen. Een goede gezichtsreiniger is voor mij echt een essentieel product, ik test er dan ook best wel veel van. In deze blog laat ik je een reiniger van Q+A (spreek je uit als ‘Q and A’ op z’n Engels) zien, een Brits merk wat onder andere bij Anvy en Holland & Barrett te koop is!

De Q+A Gentle Exfoliating Cleanser (€8,95 voor 125ml) is een kalmerende een milde reiniger met exfoliërende werking die de huid reinigt en tegelijkertijd beschermt tegen irritatie en gevoeligheid. De reiniger is geschikt voor elk huidtype en is met name goed bij een acne-gevoelige huid. Ik heb hieronder de ingrediëntenlijst voor je uitgeplozen. De bron die ik hiervoor gebruik staan onder de tabel vermeldt. Ik ben geen dermatoloog of huidexpert. Ik probeer geen waardeoordeel over de individuele ingrediënten te geven omdat iedereen anders naar de ingrediënten kijkt met een andere achtergrond of overtuiging *disclaimer uit.

#IngrediëntUitleg
1Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice Aloë is een goede vochtinbrenger en heeft meerdere, zowel ontstekingsremmende als antibacteriële componenten. Het helpt ook om wonden te helen en bij huidregeneratie in het algemeen.
2Aqua Water, het meest voorkomende ingredient in gezichtsverzorging. Het wordt voornamelijk gebruikt als oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag oplossen in oliën maar wel in water. In de huid werkt het hydraterend. Water dat in cosmetica wordt gebruikt is gezuiverd en en gedeïoniseerd (dit betekent dat bijna alle minerale ionen erin worden verwijderd). Zo kunnen de producten in de loop van de tijd stabieler blijven
3Niacinamide Een multifunctioneel ingrediënt met meerdere voordelen voor de huid. Goed tegen huidveroudering en rimpels op een concentratie van 4-5%. Helpt bij het vervagen van donkere plekken en is goed tegen acne.
4Decyl Glucoside Een plantaardige reinigingsagent dat lekker kan schuimen. Het is mild voor de huid en biologisch afbreekbaar
5Coco-Betaine Verlaagt de oppervlakte spanning van de huid en helpt het product makkelijker te spreiden. Is vaak een belangrijk ingredient in reinigers. Daarnaast maakt het de formule dikker
6Glycerin Een natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt die ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
7Xanthan Gum Een veelvoorkomende dikmaker en emulsie stabilisators. Als een product te nat is kan een klein beetje van dit ingrediënt helpen om het maar meer gelachtig te maken.
8Jojoba Esters Esters die je huid zacht en glad laten aanvoelen. Jojoba esters hebben een superieure stabiliteit, zorgen voor niet-vette verzachting die goed opgenomen worden door de huid
9Inulin Een natuurlijk voorkomend fructose-polysaccharide dat wordt aangetroffen in de wortels en wortelstokken van verschillende planten zoals cichorei. Het wordt gebruikt in huidverzorging vanwege zijn prebiotische activiteit, wat betekent dat het de groei van slechte bacteriën vermindert ten gunste van vriendelijke micro-organismen die van nature op de huid aanwezig zijn.
10Levulinic Acid Geurstof, huidverzorgend
11Sodium Levulinate Huidverzorgend
12Sodium Gluconate Een geneutraliseerde vorm van gluconzuur. Het neutraliseert metaal ionen wat helpt om verkleuring van de formule over tijd te voorkomen. Het kan ook een pH regulator zijn of de huid helpen om water vast te houden
13Fructose Ook wel fruitsuiker genoemd. Het heeft waterbindende eigenschappen en helpt de huid gehydrateerd te houden
14Citric Acid Een AHA. Het is een exfoliant dat voorzichtig dode huidcellen van de huid verwijdert waardoor je huid zacht en fris aanvoelt
15Potassium Sorbate Een conserveermiddel. Het is niet een sterke conserveerder en werkt niet echt tegen bacteriën, maar wel tegen gist en schimmel. Het is niet sterk genoeg op zichzelf, dus er zitten vaak meer conserveermiddelen in producten naast dit ingrediënt
16Sodium BenzoateEen hulpingrediënt dat helpt om producten langer mooi te houden (conserveren). Het is op zichzelf niet sterk genoeg en wordt vaak met wat anders gecombineerd, vaak met potassium sorbate
Bron: incidecoder


De basis van deze reiniger is Aloë Vera bladsap (#1) wat een goede vochtinbrenger is, en water (#2). Verder bevat de reiniger onder andere niacinamide (#3) wat helpt tegen donkere plekjes en vergrote poriën, decyl glucoside (#4) wat een milde reiniger is, glycerine (#6) wat een positieve invloed op de vochtbalans van de huid heeft, jojoba ester (#8) die helpen je huid zacht en glad aan te voelen, inuline (#9) wat de groei van slechte bacteriën vermindert, fructose (#13), een ingrediënt dat helpt de huid gehydrateerd te houden en citroenzuur (#14), een AHA exfoliant dat helpt dode huidcellen te verwijderen.

Er zitten niet al te veel ingrediënten in deze reiniger, en het merendeel is ook een ingrediënt wat ook iets doet voor je huid. Ik wordt daar altijd wel blij van, niet te veel poespas en verhoudingsgewijs veel actieve ingrediënten! In een reiniger zijn actieve ingrediënten iets minder belangrijk omdat je deze natuurlijk weer afspoelt, maar kwaad kan het zeker niet.

Structuur van de reiniger
Structuur van de reiniger


De reiniger komt in een groene tube. De producten van Q+A hebben allemaal hun eigen kleur wat ik er ontzettend vrolijk uit vind zien. De reiniger zelf is transparant maar bevat wel kleine bolletjes die mij in eerste instantie niet op waren gevallen, dat zijn denk ik de jojoba esters. Het handigst is om eerst je huid vochtig te maken, om daarna de reiniger in te masseren en vervolgens weer af te spoelen.


Hierboven heb ik een video van deze Q+A reiniger in actie. De eerste keer dat ik deze reiniger gebruikte zat ik niet zo goed op te letten (het was ook aan het einde van de dag) en ik schrok een beetje van de deeltjes die erin zaten. Ik gebruik al jaren geen fysieke scrub meer maar een chemische exfoliant (zoals deze van Paula’s Choice). Gelukkig zijn het jojoba ester bolletjes (denk ik dan), wat dan de minst slechte versie van een fysieke scrub is.

Ik heb de reiniger nu een maand ongeveer gebruikt, en helaas ben ik niet de grootste fan. Dit komt niet alleen vanwege de scrubdeeltjes die in de reiniger zitten, maar ook omdat hij mijn huid best wel uitdroogt. Q+A geeft aan dat deze reiniger voor elk type huid geschikt is, maar daar ben ik het niet mee eens. Nadat ik mijn huid gereinigd heb met deze reiniger en mijn gezicht droog heb gedept trekt mijn huid gelijk omdat deze zo droog aanvoelt. Ik breng altijd toner aan na het reinigen, wat helpt tegen het trekkerige gevoel. Als je al een wat droge huid hebt denk ik dat deze reiniger je totaal niet gaat helpen.

Q+A reiniger
De Q+A reiniger


Doet deze Q+A reiniger zijn taak? Ja op zich wel, want mijn huid voelt wel schoon aan. Voor mij blijft het daar wel een beetje bij. Als je een hele vette huid hebt kan het wellicht een fijne reiniger zijn, maar voor andere huidtypes lijkt hij mij niet zo geschikt. Reinigingsingrediënten hebben vaak de eigenschap dat ze wat uitdrogend werken, maar doordat er ook hydraterende ingrediënten in deze reiniger zitten hoopte ik dat die elkaar een beetje zouden opheffen. Voor mij bleek dit helaas niet het geval, maar wellicht dat deze reiniger op jou huid beter werkt. Het voordeel is dat hij niet onwijs duur is, dus het voelt ook niet als een onwijze miskoop.

Je kan deze reiniger bij Anvy.nl kopen als je hem zelf wilt proberen. Op het moment dat deze blog uitkomt kun je de reiniger met 50% korting halen, maar ik durf niet te zeggen voor hoe lang dat duurt.

* Deze blog bevat een product dat ik zelf heb gekocht


Productbeoordeling

Waardering: 2.5 uit 5.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.