
Minder is meer: mijn weg naar een tatoeage minder
Beauty is veel meer dan alleen gezichtsverzorging en make-up. Beauty kan ook zijn dat je kiest om bepaalde dingen aan je lichaam te veranderen omdat je er niet blij mee bent, of juist om zaken te verwijderen. Voor mij geldt dat laatste, zoals je wellicht aan de titel kan aflezen.

Deze zomer heb ik de keuze gemaakt om één van mijn tatoeages te laten verwijderen door middel van laser. Het origineel zie je hierboven. Ik heb de tatoeage in 2009 vrij impulsief laten zetten, iets wat ik bij mijn andere drie tatoeages juist niet heb gedaan. De tatoeage (als het goed is, is dit het Chinese teken voor het sterrenbeeld draak) is vrij groot en is niet helemaal in verhouding. Ik merkte al een tijdje dat ik met name in de zomer de tatoeage graag wilde bedekken. Na wat onderzoek te hebben gedaan heb ik de keuze gemaakt om hem permanent te laten verwijderen, iets waar je zeker niet lichtzinnig over moet doen want het is duur, pijnlijk en tijdrovend. In deze blog neem ik je mee in het proces en vertel ik je mijn ervaringen bij het verwijderen van een tatoeage.
Tatoeage weglaseren
Hoe werkt het weglaseren van een tatoeage precies? Bij het verwijderen van een tatoeage wordt gebruikt gemaakt van een laser (vrij logisch). Met deze laser wordt op nauwkeurige wijze een lichtbundel (lees: laserstraal) uitgestoten. Deze laser dringt tot de huidlaag door waar de tatoeage inkt zit, waarnaar de tatoeage (of beter gezegd: de inkt) het licht/de laser absorbeert. Doordat de inktdeeltjes het licht van de laser absorberen vallen deze deeltjes uit elkaar. Het lichaam ruimt deze deeltjes vervolgens op en voert de deeltjes af. Door dit proces zal een tatoeage na elke sessie steeds een beetje vager worden, en uiteindelijk verdwijnen (bron).
Voor elke kleur in de tatoeage wordt een andere frequentie aangehouden zodat de inkt zoveel mogelijk energie van de laser opneemt. De grootte van de tatoeage, de leeftijd van de tatoeage en van de persoon, de dikte van de lijnen en de manier van zetten bepalen hoeveel sessies er nodig zijn om een tatoeage compleet te verwijderen. Vroeger kon er nog wel eens een litteken ontstaan na het laseren, maar de lasers zijn inmiddels zo vergevorderd dat hier geen sprake meer van is.
Keuze voor kliniek
Ik ben naar de New Skin Laser Clinic gegaan, want ja, waarom eigenlijk? Toen ik soort van besloten had om een tatoeage te laten verwijderen ben ik google gaan raadplegen en deze kliniek kwam gelijk boven borrelen. De voor- en nafoto’s zagen er veelbelovend uit en omdat ook de intake gratis was (blijf wel Nederlander) besloot ik om bij de New Skin Laser Clinic langs te gaan, niet geschoten is altijd mis toch?!
Intake
Wanneer je een afspraak voor een intake bij de New Skin Laser Clinic maakt wordt er gelijk tijd vrij gemaakt om een eerste sessie te doen, mocht je dit willen natuurlijk. Bij binnenkomst werd ik heel vriendelijk begroet door Josje en haar hond (die is echt te schattig! de hond bleef trouwens in de receptieruimte en kwam niet in de behandelkamer). Ik moest eerst een intakeformulier invullen om te controleren dat ik ook daadwerkelijk een laserbehandeling mag ondergaan medisch gezien.
Het intake gesprek begon met het laten zien van de tatoeage die ik wil laten verwijderen (dat gedrocht wat je eerder zag). Ze vertelde gelijk dat deze tatoeage goed te verwijderen is met de lasertechniek doordat hij wat ouder is en niet op de huid ligt (je voelt geen lijntjes). Er is heel duidelijk en transparant omgegaan met de kosten die komen kijken bij het verwijderen van tatoeages. De prijs per sessie is afhankelijk van de grootte natuurlijk en het aantal sessies dat nodig is om hem compleet te verwijderen: zo’n 8 tot 12 sessies zijn er nodig, afhankelijk van hoe goed het gaat.
Ik kreeg alle ruimte om mijn vragen te stellen die Josje goed kon beantwoorden. Wat ik belangrijk vond is dat de tatoeage dermate goed te verwijderen is dat hij niet meer zichtbaar is, dat er geen littekens achterblijven en dat het een beetje betaalbaar is (voor zover dat kan). Zij kon mij geruststellen en vertellen dat zij tatoeages zoals de mijne vaker compleet heeft kunnen verwijderen. Ook vertelde ze gelijk het nazorgtraject en hoe ik het beste voor het stukje huid kan zorgen (zo kunnen er blaartjes ontstaan).
Eerste sessie

Na alle vragen te hebben gesteld was ik overtuigd en heb ik mij aan een eerste sessie blootgesteld. Josje vertelde goed en duidelijk wat er elke stap gaat gebeuren en wat ik kan verwachten. Ik kreeg een bril op tegen de lichtflitsen die bij het laseren zichtbaar zijn en ik was klaar om te gaan. Ze begon met de zwarte inkt (rode inkt heeft een andere laser frequentie nodig) en ‘vuurde’ eerst een lasertje af om te laten voelen hoe het het laseren aanvoelt. Ik moest gelijk denken aan de epilady die vroeger bestond (dat scheerapparaat met al die pincetten erin). Josje vergeleek het met elastiekjes die op je huid worden afgeschoten en ik denk dat dat ook een goede vergelijking is voor als je nooit een epilady hebt gehad.
Na het eerste schot is ze doorgegaan met de rest, en jeetje wat ben ik blij dat het maar een kleine tatoeage is. De pijn was voor mij net te doen, maar een grotere tatoeage zou ik niet laten verwijderen want dan is het best wel wat pijn wat je over je heen krijgt. Ze was redelijk snel klaar met de zwarte inkt (ik denk dat het zo’n paar minuten duurde), waarna ze de laser opnieuw instelde om nog even snel de rode inkt aan te pakken. Vermoedelijk heeft de totale behandeling zo’n 5 minuten geduurd als het niet minder is.
Direct na het laseren
Toen het laseren klaar was heeft ze de wond ingesmeerd met een vettige creme en er een wondgaasje overheen geplakt. De komende dagen moet ik de huid met een crème zoals Bepanthen of La Roche Posay Cicaplast Baume B5 insmeren zodat de huid kan herstellen. We hebben gelijk een volgende sessie gepland over 8 weken. Josje gaf aan dat ik na 5 tot 6 weken al wat veranderingen zou moeten zien, ik ben heel benieuwd wat één zo’n sessie teweeg kan brengen!

Eerste week na het laseren
Direct na het laseren deed de plek waar de tatoeage zich bevindt nog wel pijn, maar dit was na 2 uurtjes compleet verdwenen. De eerste dag na het laseren had ik er ook nog wel een beetje last van, maar dit viel mij reuze mee. In de eerste week heb ik eigenlijk nauwelijks pijn ervaren. Wat ik wel merkte is dat ik vochtblaasjes op de rode gedeeltes van de tatoeage kreeg (werd ik al voor gewaarschuwd). Door die blaartjes staat de huid soms wat strak waardoor ik het wel voel als ik mijn enkel rek bijvoorbeeld (dus dat heb ik maar niet gedaan). Na een week waren die blaren nagenoeg allemaal ingedroogd.
Tweede week na het laseren
In de tweede week had ik eigenlijk geen last meer van de lasersessie. Het enige waar ik ‘last’ van had is dat de plekken waar de vochtblaasjes zaten echt vreselijk jeukten. De jeuk was met een kleine week verdwenen gelukkig. Nu merk ik na deze week dat mijn huid op de plek waar de vochtblaasjes zaten aan het vervellen is (wat denk ik wel positief is).
Week 3 t/m 8 na het laseren
In de laatste weken is er weinig verandering te merken. De huid waar mijn tatoeage zit is vrij droog, dus ik smeer hem 2 keer per dag in met een vette crème. In de laatste week merkte ik dat ik wel weer wat velletjes zag. Verder valt het mij ook op dat de huid niet egaal is, op de plekken waar de blaasjes zaten voel je nog steeds wel wat reliëf. Josje vertelde mij dat dit kan gebeuren wanneer rode inkt verwijderd wordt, maar dat dit op termijn weer verdwijnt.
Tijdlijn van mijn tatoeage


Elke lasersessie is ongeveer hetzelfde. Het is dus een beetje saai om elke keer hetzelfde verhaal te lezen (denk ik). Om die reden kies ik ervoor om geen verslag meer te doen van elke sessie. In plaats daarvan heb ik een tijdlijn van mijn tatoeage van de start tot het moment dat hij volledig weg is. Hierboven zie je de vooruitgang (of eigenlijk achteruitgang) in één oogopslag; hieronder heb ik de afbeeldingen wat uitvergroot voor je.










12 reacties
Tessa
Interessant om te lezen hoe dit in zijn werk gaat. Was er altijd al nieuwgierig naar
Jolanda
Dank je!
Evendelen.be
Ik kan zeker en vast begrijpen dat mensen een tatoeage willen laten verwijderen. Ik heb er ook een aantal maar wel telkens op een plaats laten zetten die je haast nooit ziet. Als ik ze bekijk denk ik soms ook wel eens ‘die was niet fantastisch’ maar ze zijn een deel van mij, een deel van mijn verleden. Dus laat ik ze gewoon staan.
Jolanda
Het is zeker goedkoper! Helaas zit deze tatoeage op mijn enkel waardoor hij met name in de zomer altijd zichtbaar is. Ik denk dat, als hij op een minder zichtbare plek zat, ik hem wellicht niet had laten verwijderen
Nienke
Bijzonder om zo te zien! Ik heb zelf ook een tattoo die ik eigenlijk liever kwijt dan rijk ben. Ik vraag me wel af hoe het zit als je hem laat laseren en er weer een nieuwe tattoo overheen wilt zetten, zou dat kunnen?
Jolanda
Bij de laser kliniek zeggen ze dat je er weer een tatoeage overheen kan zetten, maar ik vraag mij ook af of je huid dat wel zo leuk vindt.
Linda schrijft ' t op
Ik heb het verwijderen wel eens op tv gezien. Het is een langzaam proces maar het wordt wel weer mooi
Jolanda
klopt! Ondanks dat het langzaam gaat zie je nu al verschil na 2 sessies
Angie Makljenovic
Jeetje, wat heftig toch wel om van een tattoo af te komen. Ik heb een oude tattoo ooit laten bedekken met een nieuwe. Dan ben ik toch wel blij dat dat kon. Heel moedig dat je dit doet!
Jolanda
Bedekken is ook een hele goede optie!
Louise
Zo hé, wat een verschil na 2 behandeling! Ben heel benieuwd hoe het verder gaat en hoeveel behandelingen er nodig gaan zijn.
Jolanda
Ik ook! Ik verwacht er maximaal 12 nodig te hebben (maar hoop op minder natuurlijk)