Tattoo removal journey
Lifestyle

Minder is meer: mijn weg naar een tatoeage minder

Beauty is veel meer dan alleen gezichtsverzorging en make-up. Beauty kan ook zijn dat je kiest om bepaalde dingen aan je lichaam te veranderen omdat je er niet blij mee bent, of juist om zaken te verwijderen. Voor mij geldt dat laatste, zoals je wellicht aan de titel kan aflezen.

Mijn tatoeage toen hij vers gezet was
Mijn tatoeage toen hij vers gezet was in 2009

Deze zomer heb ik de keuze gemaakt om één van mijn tatoeages te laten verwijderen door middel van laser. Het origineel zie je hierboven. Ik heb de tatoeage in 2009 vrij impulsief laten zetten, iets wat ik bij mijn andere drie tatoeages juist niet heb gedaan. De tatoeage (als het goed is, is dit het Chinese teken voor het sterrenbeeld draak) is vrij groot en is niet helemaal in verhouding. Ik merkte al een tijdje dat ik met name in de zomer de tatoeage graag wilde bedekken. Na wat onderzoek te hebben gedaan heb ik de keuze gemaakt om hem permanent te laten verwijderen, iets waar je zeker niet lichtzinnig over moet doen want het is duur, pijnlijk en tijdrovend. In deze blog neem ik je mee in het proces en vertel ik je mijn ervaringen bij het verwijderen van een tatoeage.

Tatoeage weglaseren

Hoe werkt het weglaseren van een tatoeage precies? Bij het verwijderen van een tatoeage wordt gebruikt gemaakt van een laser (vrij logisch). Met deze laser wordt op nauwkeurige wijze een lichtbundel (lees: laserstraal) uitgestoten. Deze laser dringt tot de huidlaag door waar de tatoeage inkt zit, waarnaar de tatoeage (of beter gezegd: de inkt) het licht/de laser absorbeert. Doordat de inktdeeltjes het licht van de laser absorberen vallen deze deeltjes uit elkaar. Het lichaam ruimt deze deeltjes vervolgens op en voert de deeltjes af. Door dit proces zal een tatoeage na elke sessie steeds een beetje vager worden, en uiteindelijk verdwijnen (bron).

Voor elke kleur in de tatoeage wordt een andere frequentie aangehouden zodat de inkt zoveel mogelijk energie van de laser opneemt. De grootte van de tatoeage, de leeftijd van de tatoeage en van de persoon, de dikte van de lijnen en de manier van zetten bepalen hoeveel sessies er nodig zijn om een tatoeage compleet te verwijderen. Vroeger kon er nog wel eens een litteken ontstaan na het laseren, maar de lasers zijn inmiddels zo vergevorderd dat hier geen sprake meer van is.

Keuze voor kliniek

Ik ben naar de New Skin Laser Clinic gegaan, want ja, waarom eigenlijk? Toen ik soort van besloten had om een tatoeage te laten verwijderen ben ik google gaan raadplegen en deze kliniek kwam gelijk boven borrelen. De voor- en nafoto’s zagen er veelbelovend uit en omdat ook de intake gratis was (blijf wel Nederlander) besloot ik om bij de New Skin Laser Clinic langs te gaan, niet geschoten is altijd mis toch?!

Intake

Wanneer je een afspraak voor een intake bij de New Skin Laser Clinic maakt wordt er gelijk tijd vrij gemaakt om een eerste sessie te doen, mocht je dit willen natuurlijk. Bij binnenkomst werd ik heel vriendelijk begroet door Josje en haar hond (die is echt te schattig! de hond bleef trouwens in de receptieruimte en kwam niet in de behandelkamer). Ik moest eerst een intakeformulier invullen om te controleren dat ik ook daadwerkelijk een laserbehandeling mag ondergaan medisch gezien.

Het intake gesprek begon met het laten zien van de tatoeage die ik wil laten verwijderen (dat gedrocht wat je eerder zag). Ze vertelde gelijk dat deze tatoeage goed te verwijderen is met de lasertechniek doordat hij wat ouder is en niet op de huid ligt (je voelt geen lijntjes). Er is heel duidelijk en transparant omgegaan met de kosten die komen kijken bij het verwijderen van tatoeages. De prijs per sessie is afhankelijk van de grootte natuurlijk en het aantal sessies dat nodig is om hem compleet te verwijderen: zo’n 8 tot 12 sessies zijn er nodig, afhankelijk van hoe goed het gaat.

Ik kreeg alle ruimte om mijn vragen te stellen die Josje goed kon beantwoorden. Wat ik belangrijk vond is dat de tatoeage dermate goed te verwijderen is dat hij niet meer zichtbaar is, dat er geen littekens achterblijven en dat het een beetje betaalbaar is (voor zover dat kan). Zij kon mij geruststellen en vertellen dat zij tatoeages zoals de mijne vaker compleet heeft kunnen verwijderen. Ook vertelde ze gelijk het nazorgtraject en hoe ik het beste voor het stukje huid kan zorgen (zo kunnen er blaartjes ontstaan).

Eerste sessie

De tatoeage voor de 1e lasersessie
De tatoeage voor de 1e lasersessie

Na alle vragen te hebben gesteld was ik overtuigd en heb ik mij aan een eerste sessie blootgesteld. Josje vertelde goed en duidelijk wat er elke stap gaat gebeuren en wat ik kan verwachten. Ik kreeg een bril op tegen de lichtflitsen die bij het laseren zichtbaar zijn en ik was klaar om te gaan. Ze begon met de zwarte inkt (rode inkt heeft een andere laser frequentie nodig) en ‘vuurde’ eerst een lasertje af om te laten voelen hoe het het laseren aanvoelt. Ik moest gelijk denken aan de epilady die vroeger bestond (dat scheerapparaat met al die pincetten erin). Josje vergeleek het met elastiekjes die op je huid worden afgeschoten en ik denk dat dat ook een goede vergelijking is voor als je nooit een epilady hebt gehad.

Na het eerste schot is ze doorgegaan met de rest, en jeetje wat ben ik blij dat het maar een kleine tatoeage is. De pijn was voor mij net te doen, maar een grotere tatoeage zou ik niet laten verwijderen want dan is het best wel wat pijn wat je over je heen krijgt. Ze was redelijk snel klaar met de zwarte inkt (ik denk dat het zo’n paar minuten duurde), waarna ze de laser opnieuw instelde om nog even snel de rode inkt aan te pakken. Vermoedelijk heeft de totale behandeling zo’n 5 minuten geduurd als het niet minder is.

Direct na het laseren

Toen het laseren klaar was heeft ze de wond ingesmeerd met een vettige creme en er een wondgaasje overheen geplakt. De komende dagen moet ik de huid met een crème zoals Bepanthen of La Roche Posay Cicaplast Baume B5 insmeren zodat de huid kan herstellen. We hebben gelijk een volgende sessie gepland over 8 weken. Josje gaf aan dat ik na 5 tot 6 weken al wat veranderingen zou moeten zien, ik ben heel benieuwd wat één zo’n sessie teweeg kan brengen!

Tatoeage direct na het laseren
Mijn tatoeage direct na het laseren

Eerste week na het laseren

Direct na het laseren deed de plek waar de tatoeage zich bevindt nog wel pijn, maar dit was na 2 uurtjes compleet verdwenen. De eerste dag na het laseren had ik er ook nog wel een beetje last van, maar dit viel mij reuze mee. In de eerste week heb ik eigenlijk nauwelijks pijn ervaren. Wat ik wel merkte is dat ik vochtblaasjes op de rode gedeeltes van de tatoeage kreeg (werd ik al voor gewaarschuwd). Door die blaartjes staat de huid soms wat strak waardoor ik het wel voel als ik mijn enkel rek bijvoorbeeld (dus dat heb ik maar niet gedaan). Na een week waren die blaren nagenoeg allemaal ingedroogd.

 • een dag na het laseren
 • 5 dagen na het laseren
 • een week na het laseren

Tweede week na het laseren

In de tweede week had ik eigenlijk geen last meer van de lasersessie. Het enige waar ik ‘last’ van had is dat de plekken waar de vochtblaasjes zaten echt vreselijk jeukten. De jeuk was met een kleine week verdwenen gelukkig. Nu merk ik na deze week dat mijn huid op de plek waar de vochtblaasjes zaten aan het vervellen is (wat denk ik wel positief is).

 • Acht dagen na de 1e lasersessie
 • Negen dagen na de 1e lasersessie
 • Tien dagen na de 1e lasersessie
 • Elf dagen na de 1e lasersessie
 • Twee weken na de 1e lasersessie

Week 3 t/m 8 na het laseren

In de laatste weken is er weinig verandering te merken. De huid waar mijn tatoeage zit is vrij droog, dus ik smeer hem 2 keer per dag in met een vette crème. In de laatste week merkte ik dat ik wel weer wat velletjes zag. Verder valt het mij ook op dat de huid niet egaal is, op de plekken waar de blaasjes zaten voel je nog steeds wel wat reliëf. Josje vertelde mij dat dit kan gebeuren wanneer rode inkt verwijderd wordt, maar dat dit op termijn weer verdwijnt.

 • 16 dagen na de 1e lasersessie
 • 19 dagen na de 1e lasersessie
 • Drie weken na de 1e lasersessie
 • Vier weken na de 1e lasersessie
 • Zes weken na de 1e lasersessie
 • Acht weken na de 1e lasersessie

Tweede sessie

Mijn tatoeage voor de 2e lasersessie
Mijn tatoeage voor de 2e lasersessie

Na 8 weken is het tijd voor een volgende sessie. Omdat het agenda technisch beter uitkwam voor mij vond mijn 2e lasersessie 9 weken na de 1e plaats. De behandeling gaat onwijs snel. Je krijgt een speciale bril op om je ogen te beschermen tegen de laser, de tatoeage wordt schoongemaakt en er kan gestart worden. Na 9 weken vergeet je toch een beetje hoe pijnlijk het laseren is. Gelukkig heb ik een dermate kleine tatoeage dat het ook weer snel klaar is. De laser voor de zwarte inkt is voor mij het pijnlijkst. De rode inkt laseren ging nog sneller; uiteindelijk stond ik met 10 minuten weer buiten.

Direct na het laseren
Direct na het laseren

1e week na het laseren

Zoals bij de eerste sessie doet de tatoeage direct na het laseren wel pijn, maar dit was na een uurtje ofzo verdwenen. Ook zijn er een dag na het laseren weer vochtblaasjes ontstaan, het als de vorige keer. Wat mij wel opvalt is dat deze keer de vochtblaasjes na een dag al waren gebarsten. De vorige keer droogden ze in en ik had ook verwacht dat dat deze keer ook zou gebeuren. Doordat ze zijn gebarsten ziet de huid er wat geïrriteerd uit en plakt mijn sok ook aan de tatoeage vast (doordat de huid open ligt als het ware). Josje vertelde mij dat dit kan gebeuren en dat dit niets is om mij zorgen over te maken. Ik heb deze week geprobeerd om de tatoeage zo veel mogelijk onbedekt te laten zodat het kan helen.

Na 4 dagen zijn de plekken waar de vochtblaasjes zaten nog niet gesloten, wat een beetje een kliederboeltje geeft van herstellende crème en wondvocht. Ik heb dit voor de zekerheid even gecheckt bij Josje en die gaf aan dat dit ook kan gebeuren en dat het normaal eruit zag (gelukkig maar). Uiteindelijk waren alle plekken binnen een week dicht en zaten er korstjes op.

 • 2 dagen na de 2e lasersessie
 • 4 dagen na de 2e lasersessie
 • Een week na de 2e lasersessie

Tweede week na het laseren

In de tweede week na mijn 2e lasersessie kwam de bekende jeuk weer terug. Jeetje wat een ongelofelijke jeuk geeft dit proces zeg, niet normaal! De crème helpt zeker, maar het blijft behelpen. In de tweede week vielen ook de korstjes eraf waardoor de jeuk ook aanzienlijk minder werd gelukkig! Wat leuk is om te zien is dat de rode inkt nu al praktisch helemaal verdwenen is!

 • 8 dagen na de 2e lasersessie
 • 9 dagen na de 2e lasersessie
 • 10 dagen na de 2e lasersessie
 • Twee weken na de 2e lasersessie

Week 3 t/m 8 na het laseren

In de laatste weken verandert er niet al te veel. De korstjes en velletjes die er nog zijn verdwijnen langzaam. Mijn huid blijft wel vrij droog (dit kan ook aan de periode in het jaar liggen) dus twee keer per dag smeren blijft belangrijk! Wat mij daarnaast ook opgevallen is, is dat de huid weer egaal is geworden. Het reliëf wat er eerst zat is nu weggetrokken zoals voorspelt. Wat mij verder ook opvalt is dat in de laatste week het net lijkt alsof de rode inkt weer wat meer terugkomt in plaats van weggaat. Het is echt een kwestie van een lange adem hebben!

 • 2,5 weken na de lasersessie
 • 3 weken na de lasersessie
 • 4,5 weken na de lasersessie
 • 5 weken na de lasersessie
 • 8 weken na de lasersessie

Derde sessie

Mijn tatoeage voor de 3e sessie
Mijn tatoeage voor de 3e sessie

Tijd voor de derde sessie alweer! Ondanks dat er steeds 8 weken tussenzit, vind ik dat het snel gaat. In tegenstelling tot de vorige sessies begon Josje nu eerst met het laseren van de rode inkt. Qua pijn maakt het niet zo heel veel uit, het is sowieso pijnlijk en gelukkig duurt het niet lang!

Direct na het laseren
Direct na het laseren

1e week na het laseren

De pijn van het laseren is ook bij deze sessie gelukkig snel weg. Na een uurtje ofzo is de meeste pijn verdwenen. Je voelt de plek nog wel de hele dag, maar dat is voor mij niet storend. Ook deze keer zijn er weer vochtblaasjes ontstaan, en die waren echt enorm! Ik heb mijn best gedaan om ze heel te laten maar zeker op het einde van de week waren er toch een paar gebarsten door sporten/stoten (de tatoeage zit precies op een traptrede hoogte in mijn huis).

Wat mij in deze eerste week ook opviel is dat de tatoeage al gelijk jeukte, dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Meestal start de jeuk wanneer er korstjes ontstaan, maar deze keer was dat dus eerder.

 • een dag na de 3e lasersessie
 • 5 dagen na de 3e lasersessie
 • 7 dagen na de 3e lasersessie

Tweede week na het laseren

De jeuk die in de eerste week al aanwezig was zette zich in de tweede lekker lekker door (helaas). Alle blaasjes zijn ingedroogd en korstjes vormen zich nu die er ook weer af moeten vallen. Wanneer de korstjes eraf vallen verdwijnt de jeuk gelukkig ook, dat is altijd een mooi vooruitzicht.

2 weken na de 3e lasersessie
2 weken na de 3e lasersessie

Week 3 t/m 8 na het laseren

Vanaf week 3 is het vrij rustig wat betreft mijn tatoeage. De korstjes en de jeuk is weg en nu is het een kwestie van twee keer per dag blijven smeren. Je ziet dat nu ook de huid van mijn tatoeage erg droog is, wat het smeren nog belangrijker maakt!

 • 3 weken na de 3e lasersessie
 • 4 weken na de 3e lasersessie

Terwijl ik deze reis maak naar een tatoeage minder vul ik deze blog steeds aan met mijn nieuwe ervaringen en progressiefoto’s.

12 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.