Project Pan

How to repress?

Welkom in mijn online beautyhoekje! Leuk dat je er (weer) bent!

Make-up is ervoor om gebruikt te worden (ook al ziet het er nog zo mooi uit). Een bijkomend ‘probleem’ bij het gebruiken (en opmaken) van make-upproducten is dat je, zeker wanneer je een product bijna op hebt, is dat je steeds moeilijk bij het product zelf kan. In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je bij een vaste poeder ervoor kan zorgen dat je weer beter bij het product kan door middel van herdrukken.

Herdrukken (‘repressing’ in het Engels) betekent dat je een product uit zijn originele verpakking haalt en opnieuw erin doet met als doel het product weer op een plek te krijgen waar je er met je kwast bij kan. In mijn project pan blogs kun je zien dat ik lekker opschiet met onder andere de finishing poeder van Charlotte Tilbury. Afgelopen maand had ik zoveel product opgemaakt dat ik eigenlijk niet echt lekker meer bij de poeder kon met mijn kwast. Tijd dus om de poeder te herdrukken!


Zo zag de poeder uit voordat ik hem herdrukt heb in dezelfde verpakking. Er zat alleen nog wat poeder om de rand waar je moeilijk met je kwast bij kan komen. Voor het herdrukken van poeder heb je het volgende nodig: een poeder, een kwast of pincet, 70% alcohol en een stukje keukenpapier. 70% alcohol is meer dan genoeg voor dit doel: het verdampt uiteindelijk, maar niet zo snel dat je een poeder niet kan herdrukken (dit is wel het geval bij 90% alcohol bijvoorbeeld).


De eerste stap is het kapot maken van de poeder die nog in de pan zit. Ik gebruik hiervoor de achterkant van een kwast voor, maar je kan ook een pincet of iets anders gebruiken om de poeder los van de pan te krijgen. Zorg ervoor dat je al het product kapot maakt in de pan. Geen zorgen, aan het einde van dit proces zie je hier niks meer van!


In de volgende stap ga je de poeder die je zojuist heb kapot gemaakt en losgemaakt hebt van de pan in zo klein mogelijke stukjes stampen. Ook hiervoor gebruik ik de achterkant van een kwast, maar ik heb ook gezien dat mensen het in een vijzel helemaal fijn stampen. Belangrijk bij deze stap is dat je de poeder zo fijn mogelijk stampt; het moet bijna zo fijn zijn als een losse poeder.

Wanneer je de poeder zo fijn mogelijk hebt gestampt ga je een beetje alcohol (70%, te koop bij het kruidvat of een andere drogist) aan je poeder toevoegen om er een papje van te maken. Ik heb wat van de alcohol in een sprayflacon overgegoten die ik over had omdat dit wel fijn werkt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Hoeveel alcohol je nodig hebt is lastig te zeggen. Ik spray net zolang door totdat het een redelijk papje is, bijna een beetje als een cream product. Je kan de kwast die je eerder hebt gebruikt gebruiken om de alcohol door de poeder te mengen, net zo lang totdat het de goede consistentie heeft.

Als laatste stap pak je een stukje keukenpapier en druk je het poederpapje in de pan. Je kan best flink duwen, zo zorg je ervoor dat de poeder goed verspreid over de pan. Druk de poeder goed aan in de pan en wanneer je tevreden ben met het eindresultaat laat je de poeder een dag drogen. Laat het klepje/doosje ook open zodat de alcohol kan verdampen.


Na een dag ziet mijn finishing poeder er zo uit. Als hij helemaal droog is, is de poeder weer klaar voor gebruik! De alcohol tast het product niet aan en het gedraagt zich zoals voor het herdrukken. Ik gebruik de alcohol in wezen om de locatie van de poeder in de pan zodanig te veranderen zodat ik er weer goed bij kan met mijn kwast. Ik kan de poeder weer naar hartelust gebruiken, wanneer ik er weer niet bij kan met mijn kwast hanteer ik dezelfde procedure weer, net zolang totdat de poeder echt op is.

Ik hoop dat deze ’tutorial’ nuttig is voor je geweest. Heb je al wel eens een poeder herdrukt? Laat je ervaringen vooral achter in de reacties!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.