Beauty,  Skincare

Unwaste: Pretty dirty soaps

Welkom in mijn online beautyhoekje! Leuk dat je er (weer) bent!

Unwaste is een vrij nieuw Nederlands bedrijf dat producten maakt met afval. Zo worden koffiedik en sinaasappelschillen gebruikt voor het maken van een scrubzeep, hand en body bar, vloeibare body wash en sinds kort shampoo bars. Leuk voor jezelf en goed voor het milieu, twee vliegen in één klap! In deze blog laat ik een aantal producten zien van Unwaste en vertel ik meer over mijn ervaringen met de producten.

Manlief en ik hebben bijgedragen aan de crowdfunding waardoor wij een jaar voorraad aan shampoo bars en body bars krijgen (super leuk!). Daarnaast ben ik dit jaar lid geworden van het Unwaste testpanel waardoor ik producten die nog in ontwikkeling zijn krijg opgestuurd om te testen. In die hoedanigheid heb ik contact gehad met Unwaste (ik vraag altijd van te voren toestemming om iets op sociale media te posten). Omdat de producten van het testpanel nog in ontwikkeling zijn mochten deze nog niet op sociale media gezet worden, maar Unwaste was zo vriendelijk om wat producten uit het huidige assortiment op te sturen waar ik wel al wat over mag schrijven, zo ontzettend lief van ze!


Unwaste heeft mij drie producten opgestuurd: twee hand en body bars (beiden €6,50) en een geschenkset (ter waarde van €11) met drie mini’s erin waar ook de twee grote bars in zitten. Ik zal eerst wat over de drie producten vertellen en de ingrediënten laten zien. De bronnen die ik hiervoor gebruik staan onder de tabel genoemd. Ik ben geen dermatoloog of huidexpert en probeer geen waardeoordeel over de individuele ingrediënten te geven omdat iedereen anders naar de ingrediënten kijkt met een andere achtergrond of overtuiging *disclaimer uit.

The Charming One (€6,50 voor 100 gram)


Deze hand en body bar is het eerste product van Unwaste dat ze hebben uitgebracht. De bar bevat sinaasappelschillen waardoor de bar goed te gebruiken is om je huid te scrubben.

#IngrediëntUitleg
1Sodium CocoateReinigend, emulgerend
2Citrus Aurantium Amara PeelHuidverzorgend, geeft geur aan het product (essentiële olie)
3AquaEen oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag in olie oplossen maar in water
4GlycerinEen natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt die ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
5Coconut AcidReinigend, verzachtend, emulgerend
6Citrus Sinensis Peel Oil ExpressedGeeft geur aan het product (essentiële olie)
7Sodium CitrateEen hulp ingrediënt dat gebruikt wordt om de pH-waarde van het product aan te passen. Het helpt ook bij het conserveren van producten doordat het metaal ionen neutraliseert in de formule.
8Sodium ChlorideZout is een fantastische dikmaker in reinigingsformules die gecreëerd worden met ionische reinigingsstoffen, zoals sodium laureth sulfate.
9D-LimoneneGeeft geur aan het product (essentiële olie)
Bron: incidecoder

De hand en body bar heeft een overzichtelijke ingrediëntenlijst. Ik moet zeggen dat er wel relatief veel ingrediënten in zit die geur aan de bar geven, maar goed dat vind ik in een hand en body bar niet heel storend (eigenlijk wel fijn dat het lekker ruikt). Omdat je het product ook weer afspoelt zou het ook geen probleem moeten zijn voor mensen die gevoelig zijn voor geurstoffen. Opvallend is dat er geen conserveringsmiddelen in de bar zitten.

The Mad One (€6,50 voor 100 gram)


Een opvallende bar omdat hij pikzwart is. De kleur komt van het koffiedik dat gebruikt is om de bar te maken. De koffiedikdeeltjes zitten in de bar waardoor ook deze bar een scrub bar is, maar een zachtere scrub levert dan de charming one (de sinaasappelbar). Aan de bar is dennenolie toegevoegd zodat de bar een frisse geur heeft.

#IngrediëntUitleg
1Sodium CocoateReinigend, emulgerend
2Coffea Arabica Seed PowderScrub
3AquaEen oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag in olie oplossen maar in water
4GlycerinEen natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt die ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
5Coconut AcidReinigend, verzachtend, emulgerend
6Pinus Sylvestris Leaf OilGeeft geur aan het product (essentiële olie)
7Sodium CitrateEen hulp ingrediënt dat gebruikt wordt om de pH-waarde van het product aan te passen. Het helpt ook bij het conserveren van producten doordat het metaal ionen neutraliseert in de formule.
8Sodium ChlorideZout is een fantastische dikmaker in reinigingsformules die gecreëerd worden met ionische reinigingsstoffen, zoals sodium laureth sulfate.
9D-LimoneneGeeft geur aan het product (essentiële olie)
Bron: incidecoder

De ingrediëntenlijst van deze hand en body bar lijkt erg op die van de andere bar die ik hierboven heb laten zien. Het scrub ingrediënt is samen met het hoofd geur ingrediënt anders, maar voor de rest zijn ze precies hetzelfde. Dus ook in deze hand en body bar weinig ingrediënten, een aantal geurstoffen en geen conserveringsmiddelen.

The Caring One (€7,25 voor 100 gram)


Dit is een shampoo bar die gemaakt is van sinaasappelschillen. Volgens Unwaste reinigt en verzorgt deze bar je haar tot in de puntjes.

#IngrediëntUitleg
1Sodium Cocoyl IsethionateEen reiniger die zo zacht is dat het nauwelijks de huidbarrière aantast. Het geeft ook een rijk schuim. Het is vooral een belangrijk ingrediënt in cleansing bars
2Hydrogenated Vegetable OilVerzachtend
3Polyglyceryl-4 LaurateEmulgerend
4AquaEen oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag in olie oplossen maar in water
5GlycerinEen natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt die ook in de huid voorkomt. Het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
6Citrus Sinensis Peel Oil ExpressedGeeft geur aan het product (essentiële olie)
7Tetrasodium Glutamate DiacetateHelpt de formule stabiel te houden
8D-LimoneneGeeft geur aan het product (essentiële olie)
Bron: incidecoder

De ingrediënten van de shampoo bar verschillen wel wat van de hand en body bars, maar dat is ook wel logisch omdat het ook een ander doel heeft. Ook bij de shampoo bar is de ingrediëntenlijst kort maar krachtig met een aantal geur ingrediënten. Ik ben benieuwd of je met zo weinig ingrediënten ook shampoo bars kan maken die voor bijvoorbeeld dof of futloos haar geschikt zijn.

Het leuke aan de bars van Unwaste is dat ze vegan zijn en dat de hand en body bars biologisch afbreekbaar zijn. Ik vind het persoonlijk heel tof dat ze afval gebruiken om hun producten te maken. Een solide shampoo of body bar is al beter voor het milieu omdat er onder andere minder verpakkingsmateriaal nodig is, maar hierdoor zijn ze nog beter voor het milieu! Bijkomend voordeel is ook dat je onwijs lang doet met de bars. Ik heb ze nog niet lang genoeg om hier uitspraken over te doen, maar ik vermoed dat je zelfs met de mini-varianten lang onder de pannen bent. De bars zijn dus ook goed voor de portemonnee!

De charming one en mad one worden hand en body bars genoemd, maar ik zou ze gewoon scrub bars noemen. Op de foto’s hierboven zie je hoe de bars eruit zien als je ze een beetje nat maakt. De charming one heeft een wat grovere scrub dan de mad one, maar beiden verwijderen de dode huidcellen prima! Het nadeel van deze twee bars vind ik wel dat ze je huid wel wat uitdrogen. Ik zou dus na gebruik van de bar een body lotion of een ander hydraterend product gebruiken om je huid weer lekker zacht te maken. Dit is een beetje inherent aan bars (denk ik): om een solide bar te maken heb je bepaalde ingrediënten nodig die de huid wat uitdrogen. Dit uitdrogende effect merk ik persoonlijk bij elke zeep (ook bij de producten uit het Unwaste testpanel).

De caring one (shampoo bar) is erg fijn in gebruik. Je maakt je haar nat en wrijft met de shampoo bar over je haar waarna je het product over je haar verdeelt. Wat ik merk bij het gebruik is dat de eerste wasbeurt nog niet zoveel schuim oplevert, maar als ik mijn haar een 2e keer was met de bar ik voldoende schuim kan creëren met de shampoo bar. Verder valt het mij ook op dat mijn haar vrij stroef aanvoelt na gebruik van de shampoo bar, maar ergens vind ik dat wel prettig omdat mijn haar op wasdagen vaak zo glad is door de conditioner dat geen enkel elastiekje blijft zitten. Doordat de shampoo bar mijn haar wat stroever maakt heb ik hier minder last van. Tegelijkertijd maakt het mijn haar goed schoon en ziet het er gezond en glanzend uit. Op de foto’s hierboven zie je hoe de bar eruit ziet als je hem nat maakt en mijn haar na het wassen met de shampoo bar (na de shampoo gebruik ik ook een conditioner)

Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de shampoo bar. Ik heb vorig jaar voor het eerst een shampoo bar geprobeerd en mijn haar zit zoveel minder in de klit als ik het was met een shampoo bar in vergelijking met reguliere shampoos. Daarnaast zijn shampoo bars reisvriendelijk (want ze wegen minder en nemen minder ruimte in beslag) en je doet ook nog iets goeds voor het milieu, wat wil je nou nog meer.

Ik ben benieuwd waar Unwaste in de toekomst mee komt. Ik zou het leuk vinden om een body lotion bar te zien die je na de scrub bars kan gebruiken, of een conditioner bar die past bij de shampoo bar. Een minder uitdrogende body bar zou ik ook wel waarderen, maar ik besef mij ook dat het lastig is om een body bar (zeep) te maken die niet uitdrogend werkt.

Heb jij al wel eens shampoo of body bars gebruikt? Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen en tips met dit soort producten! Laat vooral een reactie hieronder achter.


Wil je zelf eens een body of shampoo bar proberen? Je koopt de producten bij Unwaste in hun webshop (link).

* Deze blog bevat producten die ik heb gekregen


Productbeoordeling


The Charming One

Waardering: 3.5 uit 5.

The Mad One

Waardering: 3.5 uit 5.

The Caring One

Waardering: 4.5 uit 5.

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.