Beauty,  Skincare

De gecombineerde vergelijking: Cleansers

Welkom in mijn online beautyhoekje! Leuk dat je er (weer) bent!

De eerste stap in je gezichtsverzorgingsroutine is het schoonmaken van je gezicht. Als je make-up draagt kun je het beste ‘double cleansen’: de eerste keer verwijder je je make-up met een reiniger op basis van olie, om daarna eventuele restjes en je gezicht zelf nog een keer met een andere reiniger te reinigen. Omdat de eerste reinigingsstap geen onderdeel is van deze blogserie sla ik die voor nu over en starten we de gecombineerde vergelijking met de reinigers!

De Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser is een licht schuimende reiniger die je zowel ’s ochtends als ’s avonds kan gebruiken als eerste (of tweede) stap in je routine. Volgens de uitleg op de site van Paula’s Choice brengt deze reiniger de huid in balans, gaat het puistjes en mee-eters tegen en verwijdert het overtollig talg (yay!).

De Resist Perfectly Balanced Foaming Cleanser is een reinigingslotion die ervoor zorgt dat de huidbarrière intact blijft tijdens het reinigen. Het is een licht schuimende reiniger die zowel ’s ochtends als ’s avonds te gebruiken is. Volgens de uitleg op de Paula’s Choice site reinigt deze reiniger de huid zonder haar uit te drogen, gaat de reiniger huidveroudering tegen en puistjes en mee-eters.

Beiden reinigers klinken zo op het oog best goed en geschikt voor een gecombineerde huid. De eerste vergelijking die ik ga maken is op basis van de ingrediëntenlijst. Hieronder staat weer een overzicht van de ingrediënten. De bronnen die ik hiervoor gebruik staan onder de tabel vermeld. Ik ben geen dermatoloog of huidexpert. Ik probeer geen waardeoordeel over de individuele ingrediënten te geven omdat iedereen anders naar de ingrediënten kijkt met een andere achtergrond of overtuiging *disclaimer uit.

Skin balancing cleanser#Resist cleanser#Uitleg
Aqua1Aqua1Een oplosmiddel voor ingrediënten die niet graag in olie oplossen maar in water
Sodium cocoyl isethionate2Sodium cocoyl isethionate3Een reiniger die zo zacht voor de huid is dat hij de huidbarrière niet beïnvloedt. zorgt tevens voor een rijke, crème-achtig schuim
Sodium lauroamphoacetate3Sodium lauroamphoacetate2Een milde amfoterisch (bevat zowel een negatieve als een positieve ioon in het water liefhebbende hoofdgedeelte) oplosmiddel die een mooi schuim creëert en de mogelijkheid heeft om irritatie van andere oplosmiddelen te verminderen
Stearic acid4Stearic acid4Een veel voorkomende vetzuur die veel taken verricht. het zorg ervoor dat je huid mooi en zacht aanvoelt, geeft lichaam aan crèmeproducten en stabiliseert water en olie mixen.
Glycerin5Glycerin5Een natuurlijk vochtinbrengend ingrediënt die ook in de huid voorkomt. het houdt de huidlipiden tussen de huidcellen in een gezonde staat, beschermt tegen irritatie en helpt bij het herstellen van de huidbarrière.
Glycol distearate6Glycol distearate6Een chemische stof die twee ester groepen bevat en uit twee stearinezuur moleculen en één ethyleen glycol molecuul. het maakt de formule ondoorzichtig en is een parelmiddel in reinigers zodat ze wit en glanzend zijn. het kan ook wat lichaam aan crèmes en emulsies geven.
Helianthus annuus (sunflower) seed oil7Helianthus annuus (sunflower) seed oil7Is een mooie verzachter die de huid zacht en fijn maakt en helpt om deze gehydrateerd te houden. het beschermt het huidoppervlak en verbetert de beschadigde of geïrriteerde huidbarrière
Acrylates copolymer8Acrylates copolymer8Een groot polymeer molecuul dat meerdere versies heeft met verschillende doelen. het kan gebruikt worden als “film former” (geen idee wat dat is), verdikkingsmiddel, of het kan gebruikt worden om de waterbestendigheid in zonnebrandcrèmes te verhogen. het wordt ook gebruikt om pigmenten/chemische zonnebrandfilters te vangen in een micron kleine matrix voor een gelijkmatige dekking en fijne applicatie.
Cetearyl alcohol9Cetearyl alcohol9Een veelvoorkomend ingrediënt met meerdere toepassingen die je huid fijn en zacht laat aanvoelen, en lichaam aan crèmes en lotions geeft. het helpt ook om olie-water mixen te stabiliseren, hoewel het op zichzelf niet als emulgator functioneert.


Sodium hyaluronate10Op het gebied van huidverzorging zijn sodium hyalunoraat en hyaluron zuur praktisch hetzelfde. hyaluronzuur is beroemd om zijn water vasthoudende capaciteit en kan tot 1000 maal zijn eigen gewicht in water vasthouden.
Aloe barbadensis leaf juice10

Aloë is een goede vochtinbrenger en heeft meerdere, zowel ontstekingsremmende als antibacteriële componenten. het helpt ook om wonden te helen en bij huidregeneratie in het algemeen.
Sodium chloride11Sodium chloride22Zout is een fantastische dikmaker in reinigingsformules die gecreëerd worden met ionische reinigingsstoffen, zoals sodium laureth sulfate.


Ceramide NP (3)11Een van vele soorten ceramiden die van nature gevonden kunnen worden in de buitenste huidlaag. zo’n 50% van het spul tussen de huidcellen bestaat uit ceramiden, en ze spelen dus een belangrijke rol in het gezond houden van de huidbarrière en het gehydrateerd houden van de huid. het werkt nog beter als het met ceramide eop (1) gecombineerd wordt.
Sodium hydroxide12Sodium hydroxide23Een vast wit spul dat alkalisch is en in kleine hoeveelheden gebruik wordt om de ph-waarde van een product aan te passen.


Ceramide AP (6 II)12Een type ceramide die van nature in de buitenste huidlaag gevonden kan worden. zo’n 50% van het spul tussen de huidcellen bestaat uit ceramiden, en ze spelen dus een belangrijke rol in het gezond houden van de huidbarriere en het gehydrateerd houden van de huid.
Xanthan gum13Xanthan gum25Een veelvoorkomende dikmaker en emulsie stabilisators. als een product te nat is kan een klein beetje van dit ingrediënt helpen om het maar meer gel-achtig te maken.


Ceramide EOP (1)13Men gelooft dat ceramide 1 een verbindende rol speelt in de lipide lagen van de extracelullaire matrix. samen met ceramide 4 en 7 spelen ze een vitale rol in de epidermische integriteit en dienen als hoofd opslagplaats voor linolzuren (een vetzuur dat belangrijk is voor herstel van de barrière).
Caprylyl glycol14Caprylyl glycol29Een handig ingrediënt dat de huid fijn en zacht laat aanvoelen. tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de effectiviteit stijgt van andere conserveermiddelen.


Phytosphingosine14Een lipide die van nature gevonden kan worden in de buitenste laag van de huid. het wordt in zowel vrije vormen als in ceramiden gevonden. in onderzoek over dit ingrediënt dat laat zien dat het een anti-microbieel en celcommunicerende eigenschappen heeft en dat het gezien wordt als onderdeel van het natuurlijke afweersysteem van de huid
Hexylene glycol15Hexylene glycol27Vergelijkbaar met anderen glycolen, is het een helpend ingrediënt dat gebruikt wordt als oplosmiddel, of om dikke formules dunner te maken zodat ze makkelijker te smeren zijn


Phospholipids15Een lipide dat het grootste component is van alle celmembranen. op het gebied van huidverzorging werkt het verzachtend en komt het van nature in de huid voor, of bootst het de de dingen na die in de huid gevonden worden van nature
Disodium EDTA16Disodium EDTA21Een veelvoorkomende helper dat helpt om proberen mooie en stabieler te houden voor een langere tijd. het neutraliseert de metaalionen in de formule die er anders voor niet zo leuke veranderingen zorgen.


Sphingolipids16Sphingolipiden zijn complexe, lange keten lipiden die de huid aanvullen en conditioneren
Phenoxyethanol17Phenoxyethanol28Een veelgebruikt conserveermiddel


Lecithin17Een veelvoorkomend ingrediënt dat in alle celmembranen gevonden wordt. het heeft vele functies: het is een verzachtend en waterbindend ingrediënt maar een een emulgator en kan tevens voor stabilisatie gebruikt worden.


Arginine18Is een natuurlijke vochtinbrengende factor, huid hydrator en kan tevens helpen bij wondgenezing.


Cholesterol19Een van de belangrijke lipiden die van nature gevonden wordt in de buitenste laag van de huid. zo’n 25% van het spul tussen de huidcellen bestaat uit cholesterol. samen met ceramiden en vetzuren spelen ze een vitale rol in het hebben van een gezonde huidbarrière en het gehydrateerd houden van de huid. los van dat het een ingrediënt is dat van nature in de huid voorkomt, of de dingen die van nature in de huid voorkomen nabootst, is het ook een verzachter en stabilisator.


Aloe barbadensis leaf extract20Het is meestal een hydroglycolisch extract dat dezelfde vochtinbrengende, verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft als het sap zelf.


Sodium lauroyl lactylate24Een helpend ingrediënt dat gebruikt wordt als co-emulgator (helpt samen met andere emulgators om water en olie te mixen). werkt tevens als stabilisator voor schuimen. het heeft ook antimicrobiële eigenschappen die positief zijn voor de effectiviteit van het conserveer systeem.


Carbomer26Een groot molecuul dat op magische wijze een vloeibaar product in een gel formule omzet.
bron: www.incidecoder.com

Deze twee reinigers lijken qua ingrediënten best op elkaar: zo’n 51% van alle unieke ingrediënten die in bovenstaand overzicht staan zitten in beide reinigers. In beide reinigers zitten ingrediënten die het tot een schuimende reiniger maken. Daarnaast bevatten de reinigers glycerine (#5/#5) dat vochtinbrengend werkt en zonnebloemzaadolie (#7/#7) dat het huidoppervlak beschermt. De Skin Balancing reiniger bevat daarnaast ook nog aloë blad sap (#10) dat hydraterend werkt. In de Resist reiniger zitten meer werkzame bestandsdelen, zoals meerdere lipiden (#14, #15, #16, #19), sodium hyaluron (#10), lecithine (#17) en arginine (#18). Die laatste drie helpen bij het hydrateren van de huid.

Niet alleen qua ingrediënten lijken de reinigers op elkaar, ook qua substantie (wat vrij logisch is gezien de ingrediëntenlijsten). Op de foto hierboven zie je hoe de reinigers eruit zien als je een beetje uit de flacon haalt. Ze hebben een lichte parelmoere glans (komt door de glycol distearate denk ik) en zijn makkelijk uit te smeren. Als je de reinigers gebruikt zie je inderdaad dat ze licht schuimen wat ik persoonlijk wel fijn vind!

Ook belangrijk om te vermelden is dat beide cleansers geen dierlijke ingrediënten bevatten en dus veganistisch zijn. Ik noem dit expliciet omdat niet elk product van Paula’s Choice veganistisch is en er ook in deze twee lijnen producten voorkomen die dierlijke ingrediënten bevatten. Ik vind het belangrijk om dit ook te vermelden omdat het voor sommige mensen een reden is om een product wel of niet te kiezen.

Een eerste verschil tussen de twee reinigers is de verpakking. De Skin Balancing cleanser heeft geen pompmechanisme maar een soort klepje waaruit je wat product kan knijpen. De Resist cleanser heeft wel zo’n pompje wat het wat makkelijker maakt om je cleanser uit de verpakking te krijgen. Ik persoonlijk heb een lichte voorkeur voor een pompje, maar ik kan ook prima omgaan met het klepje. Wel vind ik het interessant om te zien dat ze verschillende mechanismen gebruiken, wellicht dat de formule van de cleanser hier de aanleiding toe is.

Waar nog wel een verschil in zit is de prijs. De Skin Balancing cleanser kost €24 voor 237 ml, omgerekend €0.10 per ml. De Resist cleanser daarentegen kost €26 voor 190ml, omgerekend zo’n €0.13 per ml. De Skin balancing cleanser is dus wat goedkoper. Wat voor de Skin balancing reiniger verder spreekt is dat er een XL verpakking van te koop is waarbij je voor €33 473 ml krijgt, wat neerkomt op €0.07 per ml. Als je dus fan bent van de Skin Balancing reiniger kun je dus het best de XL verpakking kopen! Het verschil is niet al te groot, maar ik vind het wel belangrijk om te benoemen omdat de producten van Paula’s Choice niet goedkoop zijn, en dan kunnen die paar euro’s best wat uitmaken.

Ik vind het wel jammer om te zien dat er voor de Resist reiniger geen XL verpakking is (zouden ze eigenlijk voor elke reiniger moeten doen). Het voordeel van de Resist reiniger is wel dat je een mini kan kopen voor €5 waarbij je 30 ml krijgt en dus het product kan proberen als je niet zeker weet of het wat voor jou is, of als je op reis gaat en niet zo’n grote fles wilt meesjouwen. Ik dacht eigenlijk dat Paula’s Choice van elk product wel een mini heeft, maar van de Skin Balancing reiniger is helaas geen mini te koop.

Als je reinigers een tijdje gebruikt merk je dat de Resist reiniger ietsje milder is voor je huid dan de Skin Balancing reiniger. Dit klopt denk ik ook wel met het doel van de twee lijnen: de Skin Balancing reiniger is voor mensen met een gecombineerde huid die richting het vette gaat terwijl de Resist reiniger wat meer geschikt is voor mensen die een gecombineerde huid hebben maar niet super de vette kant op gaan. De Skin balancing reiniger is voor mij echt perfect voor in de zomer wanneer mijn huid wat sneller vet wordt! In die periode zorgt hij er goed voor dat het overtollige talg verwijdert wordt en mijn huid (eventjes) niet glimt.

In de winter merk ik dat mijn huid minder talg en olie aanmaakt en dat dus deze reiniger iets te agressief is: als ik deze reiniger gebruik trekt mijn huid als een malle en zie ik dat mijn huid extra talg gaat produceren als tegenreactie. In deze periode is de Resist reiniger echt perfect omdat deze dus wat milder is. Wanneer ik de Resist reiniger gebruik is mijn huid minder uitgedroogd en maakt mijn huid ook minder olie en talg aan.

In de periodes tussen de zomer en de winter vind ik beide reinigers eigenlijk even goed werken. In mijn eindbeoordeling geef ik ze dan ook hetzelfde cijfer met de opmerking dat ik, afhankelijk van het seizoen, een voorkeur heb voor één van de twee reinigers. Goed het is wel een beetje een saai begin van deze gecombineerde vergelijking omdat er niet echt een duidelijke winnaar is, maar soms is de uitkomst een beetje saai.

Wil je een van deze reinigers zelf ook proberen? De Skin Balancing reiniger vind je hier en de Resist reiniger hier.

* Deze blog bevat producten die ik zelf gekocht heb


Productbeoordeling

Skin Balancing Oil-Reducing Cleanser

Waardering: 5 uit 5.


Resist Perfectly Balanced Foaming Cleanser

Waardering: 5 uit 5.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.