Lifestyle

Stop right now! (thank you very much)

Welkom in mijn online beautyhoekje! Leuk dat je er (weer) bent!

Ik moet je wat bekennen. Met Black Friday heb ik ‘best wat’ uitgegeven aan make-up en gezichtsverzorging de afgelopen weken. Een deel hiervan was zeker te verantwoorden, maar een (groot) deel ook niet. Ik besef mij al te goed dat een mens zeker niet zoveel make-up nodig hebt en ik al helemaal niet. Ik ben geen visagiste van beroep en eigenlijk maak ik elke dag bijna dezelfde oogschaduw look. Nee ik heb ook geen meerdere neutrale paletten nodig, blush heb ik genoeg en ik kom om in de lipsticks . Laten dit nou net de producten zijn die ik gekocht heb met Black Friday. Ik wil het de komende tijd graag anders aanpakken, vandaag vertel ik je meer over de plannen die ik heb!

Het is tijd voor een boetedoening, want eigenlijk kan dit niet en schaam ik me er een beetje voor dat ik zoveel heb aangeschaft. Op 1 december heb ik daarom een koopstop voor mijzelf ingesteld. Tot aan mijn verjaardag (21 april) mag ik geen onnodige beautyproducten meer kopen en moet ik het doen met wat ik heb. 141 dagen niks kopen, dat wordt zeker een uitdaging.

Er zijn een paar uitzonderingen: (1) voor lopende blogprojecten mag ik producten kopen mits ze in de aanbieding zijn, (2) als ik geen reserveproduct meer heb in een categorie mag ik een nieuw product kopen. Voorbeeld: ik ga redelijk snel door mijn wenkbrauwproducten heen. Zo ben ik nu aan mijn laatste wenkbrauwpotlood begonnen. Als er een aanbieding komt waarbij dit product korting heeft mag ik er één aanschaffen, niet meer. Deze koopstop geldt natuurlijk niet voor producten die ik krijg (dat koop ik namelijk niet), maar wel degelijk voor beautyboxen. Zeker beautyboxen vind ik ontzettend lastig, ze zijn zo leuk om uit te pakken en leveren onwijs veel inspiratie voor nieuwe blogs. Mocht ik een box ontzettend graag willen, dan laat ik jou bepalen of het mag door een poll op instagram te zetten. Zorg dus dat je mij daar volgt (@josbeautycornernl)!

De komende periode gaat er (symbolisch) een slot op mijn portemonnee. Ik neem je mee in mijn proces en ervaringen met zo’n koopstop: waar ik tegenaan loop, wanneer het lastig wordt, zulk soort dingen. Ik ga proberen mijzelf een nieuwe geld gewoonte aan te leren (zie deze blog voor een aantal algemene tips!). Door alle reclames en aanbiedingen is het lastig voor mij (en waarschijnlijk ook anderen) om niet steeds maar nieuwe dingen te kopen terwijl je nog genoeg hebt liggen.

Ik hoop dat ik, als je dit ook lastig vind, kan inspireren om ook wat minder te kopen. Tegelijkertijd kan het fijn zijn als je hier zelf mee worstelt om te lezen dat iemand anders (ik in dit geval) het ook moeilijk vindt. Het is makkelijker om een koopstop (of welke stop dan ook) vol te houden als je het samen doet met iemand en ik ben graag die andere persoon voor jou, ik hoop dat jij mijn online buddy wilt zijn hierin!

Door te schrijven over mijn ervaringen met een koopstop heb ik voor mijzelf ook een mooie stok achter de deur. Immers, als je elke maand laat zien wat je wel (en vooral wat je niet) hebt gekocht hoop ik mijn kooproutine te doorbreken en producten meer te laten staan. Ik zal niet alleen maar schrijven over wat ik niet koop en hoe lastig het allemaal is, dat wordt ook weer een beetje saai. Je hebt vast wel wat beters te doen dan dat. Ook wil ik van mijn blog geen ‘kijk mij eens zielig zijn met al mijn make-up’ blog maken. Ik wil een bewustzijn creëren (vooral voor mijzelf) dat consumeren weliswaar goed is voor de economie, maar minder goed voor jezelf. Consuminderen wordt het woord van 2022, hoe lelijk het woord zelf ook is. Ik ga mijn best doen om zo eerlijk mogelijk te zijn in mijn ervaringen.

Wat ga ik nu precies doen? Volgende week begin ik met te laten zien wat ik allemaal gekocht heb met Black Friday (die blog staat inmiddels online). Ik heb het nu eenmaal gekocht, laat ik dan ook maar zien wat ik allemaal in huis heb gehaald. Er zitten producten bij waar ik heel veel zin in heb om te proberen en te testen (gelukkig maar). Ik ga dan ook zeker genieten van mijn laatste aankopen (en natuurlijk van de producten die ik al in mijn collectie heb). Ik wacht nog op één pakketje uit de VS, die komt als het goed is dit weekend.

Om te laten zien dat het ook echt niet nodig is om meer te kopen zal ik zo nu en dan een blog posten waarin ik een deel van mijn collectie laat zien, een soort ‘blog of shame’ zullen we maar zeggen. Zo wil ik onder andere oogschaduwpaletten, blushes en lipsticks naast elkaar leggen (letterlijk) zodat jij (en ik) ziet dat ik in een bepaalde categorie echt niet meer producten nodig heb en dat ik vooral producten moet gaan opmaken. Het mooie van zulke blogs is ook dat je spullen kan herontdekken, wat weer inspiratie is voor nieuwe blogs, recensies en looks. Wellicht dat je producten ziet die je zelf ook hebt die je weer eens kan oppakken!

In januari blik ik terug op mijn project pan van 2021. Ik vertel wat meer over de hoeveelheid producten die op zijn gegaan, in hoeverre ik mijn doelen voor 2021 gehaald heb, wat mij meeviel en wat mij tegenviel. Zo aan het einde van het jaar is het leuk om terug te blikken en te zien hoeveel ik op gemaakt heb, want dat is best een hoop kan ik alvast verklappen!

Daarnaast introduceer ik een project pan voor 2022. Ik laat je zien welke doelen ik voor mijzelf ga stellen en welke producten ik op wil maken of de bodem wil raken. Ik maak net als dit jaar maandelijks een overzicht van welke producten ik die maand heb opgemaakt. Vanaf januari ga ik hier ook gezichtsverzorging aan toevoegen. Dat mag ik ook regelmatig op en het is leuk om te zien wat er in een maand allemaal op kan gaan. Ook zal ik een maandelijkse update posten waarin ik laat zien of en wat ik heb gekocht (als ik iets gekocht heb). Ik zal in deze blogs ook proberen om hoe het mij emotioneel vergaat dat niet-kopen. Wil je dat ik het wat luchtiger houdt, of lees je ook graag als worstel met de doelen die ik heb gesteld? Laat het weten in de reacties!

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om hier meer over te lezen! Ga je voor jezelf ook een koopstop instellen, of heb je dat al? Heb je tips die je wilt delen? Ik ben er erg benieuwd naar!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.