Lifestyle

Not your everyday change: make-up rotatie

Make-up uitkiezen om op te doen geeft mij keuzestress. Eigenlijk best ironisch, omdat ik het wel leuk vind om nieuwe make-up te kopen (serieus geval van FOMO). Ironie of niet, de keuzestress blijft, met daarmee de vraag hoe je hier het beste mee om kan gaan. Ik, en met mij vele anderen denk ik, heb een “everyday bakje”, oftewel een dagelijks makeupbakje. Dit een bakje (mandje in mijn geval), waarin ik een selectie van producten stop die ik vervolgens elke dag gebruik. Elke week verander ik mijn oogschaduwpalette (het “one week one palette” principe), maar de rest van mijn make-up roteer ik zo elke 4 weken/elke maand rond het einde van de maand. Het leuke van een dagelijks make-upbakje is dat je op deze manier jezelf kan concentreren op een selecte groep producten, en door ze regelmatig te roteren zorg je er ook voor dat je bepaalde producten niet negeert (en dus niet gebruikt). Het is eind oktober, en toen mijn mini fotostudio box bezorgd was vond ik dat de ideale gelegenheid om jullie mee te nemen in mijn make-up rotatie!

Dit is mijn dagelijks make-upbakje. Buiten mijn oogschaduwkwasten zit hier alles in wat ik elke dag gebruik, van primer tot setting spray. Hij zit lekker vol, dus het is maar goed dat ik hem op ga ruimen.

De eerste stap bij mijn make-up rotatie is om alles uit mijn dagelijks make-upbakje te halen en het bakje schoon te maken. Door alles uit te stallen (in dit geval op mijn bed) heb ik mooi het overzicht en kan ik per product kijken of ik het wil wisselen voor iets anders, of dat ik het nog een ronde wil gebruiken.

Wellicht dat je je, bij het zien van de inhoud van mijn dagelijke make-upbakje, denkt “waar zijn de lipproducten?” Logische vraag, want ze zitten er inderdaad niet in. Ik bewaar al mijn lipproducten in één lade in mijn ladekast. Per dag bekijk ik een beetje wat ik wil gebruiken. Beetje tegenstrijdig met deze gehele blog, maar om de een of andere rare reden vind ik het niet lastig om een lipproduct uit te kiezen en elke dag te wisselen. Aan het begin van dit jaar had ik wel lipproducten in mijn Project Pan die ik dan in mijn dagelijkse make-upbakje bewaarde, maar nu ze op zijn kijk ik dagelijks waar ik zin in heb. Niet getreurd, als ik in januari mijn nieuwe project pan begin zullen er weer wat lipproducten in mijn dagelijkse make-upbakje verschijnen.

Niet alles wat ik in mijn dagelijks make-upbakje heb wissel ik elke rotatie. Zo blijven mijn cream bronzer, cream blush en jelly highlighter vaak wat langer in mijn dagelijks make-upbakje zitten omdat ik van deze producten maar 1 exemplaar heb, en ik op deze manier ervoor zorg dat ik ook creamproducten leer te gebruiken. Ik zie mijzelf als een ervaren beginner wanneer het over make-up gaat, en met name creamproducten vind ik lastig om goed en netjes aan te brengen. Door deze producten in mijn dagelijks make-upbakje te stoppen herinner ik mijzelf eraan om ook wel eens creamproducten te proberen (meestal kies ik daarvoor als ik geen besprekingen heb op mijn werk).

Ook mijn settingspray, foundations, en waaier blijven deze rotatie in mijn dagelijks make-upbakje zitten. Ik heb maar 2 foundations (deze twee), dus die blijven eigenlijk altijd wel in mijn dagelijks make-upbakje zitten, net als de waaier die ik soms gebruik nadat ik settingspray heb opgedaan (dan droogt het wat sneller en smelt het samen met de rest van de make-up). Meestal roteer ik mijn settingspray, maar omdat deze settingspray bijna op is kies ik er deze keer voor om hem te houden, waarschijnlijk is hij binnen een maand op en vervang ik hem door de andere settingspray die ik heb.

Ook dit concealerpalette laat ik in mijn dagelijks make-upbakje zitten. Dit concealerpalette is het enige concealer palette dat ik heb, en vooral de groene kleur is handig om bij de hand te hebben als ik roodheden op mijn huid heb. De groene concealer is een kleurcorrector die roodheden minder zichtbaar maken (groen + rood = niks; kleurtheorie). Ik heb het geluk dat ik de laatste tijd nauwelijks puistje (en daarmee roodheden) heb, waardoor ik hem weinig gebruik.

Hier zie je verschillende dingen: wenkbrauwgel (doorzichtig en gekleurd), wimperprimer, concealer, wenkbrauwpomade, mascara, oogpotlood (bruin en huidkleurig), een wenkbrauwpotlood en een eyeliner. Wenkbrauwproducten roteer ik pas op het moment dat er iets op is; ik ga relatief snel door wenkbrauwproducten heen, en als je meerdere open hebt is de kans aanwezig dat er producten uitdrogen. Om deze reden heb ik ook maar 1 mascara die ik maximaal een half jaar gebruik voordat ik hem roteer. Mascara’s kunnen snel uitdrogen en daarmee bederven. Het risico op ontstekingen is dan groter als je mascara’s langer gebruikt. Dus: 1 mascara is open en wordt gebruikt, en als hij nog niet op is na een half jaar gooi ik hem weg en komt er een nieuwe. Op dit moment heb ik maar 1 concealer (los van het palette), dus daar valt weinig in te roteren. Ditzelfde geldt ook voor de oogpotloden en de eyeliner.

Nu alles wat er in mijn dagelijks make-upbakje blijft uitgezocht is, is het tijd om producten die wil rouleren uit te zoeken. Simpel gezegd is dat alles wat nog niet voorbij is gekomen.

De eerste stap in mijn make-up routine: primer. Links zie je twee primers die ik de afgelopen tijd heb gebruikt. Met de E.l.f. primer smeerde ik als het ware grote poriën dicht op mijn wangen, neus, kin en voorhoofd (de T-zone). De Illamasqua Hydra Veil gebruik ik dan vervolgens op de rest van mijn gezicht. Het is een doorzichtige primer die hydraterend werkt. De Laura Mercier primer heb ik nog niet eerder gebruikt, dus ik ben benieuwd hoe deze werkt!

Setting poeder, een van mijn favoriete producten. Poeders zijn mijn favoriet vooral vanwege het effect wat ze hebben op mijn huid: ze maken mijn huid lekker mat! Voor een paar uur glim ik niet meer, heerlijk! De Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder is echt fantastisch, maar je moet ook andere poeders een kans geven. De Fenty Beauty Pro Filt’r Instant Retouch Setting Powder is ook een hele fijne poeder, dus voor nu gaat de Laura Mercier poeder terug mijn collectie in en ga ik verder met de poeder van Fenty Beauty.

Je zou het niet zeggen, maar de bronzer links is de mini Benefit Hoola bronzer. De verpakking irriteerde mij, en dus heb ik al het product eruit gehaald en in een compact opnieuw tot bronzer gemaakt (repressing heet dat in het Engels). Ik vervang hem door de BeeBee matte bronzing poeder. Deze bronzer is wat subtieler (wat mijn voorkeur is), en zoals je ziet ben ik al een aardig eind op weg om hem op te maken. Komende tijd ga ik weer aan de slag om de bronzer verder op te maken. Hoe leuk is het om hier een keer te delen als hij ook echt op is?!

Mijn doel is om niet meer dan 3 producten van een bepaalde soort in mijn dagelijks make-upbakje te hebben, anders heb ik alsnog keuzestress en dan kan ik net zo goed geen dagelijks make-upbakje hebben. Drie is voor mij het hoogste aantal waarbij ik weinig tot geen last van keuzestress heb. Blush, prachtig product, maar lastig om niet te veel op te doen zodat je er niet als een clown uitzien (voor mij dan). Ik vind het fijn om, naast de cream blush, 2 blushes te hebben. Deze twee blushes zijn prachtig, maar het is goed om ook andere blushes te gebruiken, dus ik wissel ze om voor twee blushes van Sugar Cosmetics en Mac. Als je wisselt is leuk om gelijk voor andere kleuren te gaan.

Toen uitkwam dat Becca ging stoppen heb ik als een malle (dit kunnen bronnen bevestigen als ze dit nog herinneren) de highlighters gekocht van Becca die ik nog graag wilde hebben. Er zal maar een moment komen dat een highlighter op is (volgens mij gebeurt dat nooit en vullen ze zichzelf elke nacht weer aan). Het is ook goed om andere highlighters te gebruiken. Naast de E.l.f. jelly highlighter ga ik deze baked highlighter van Estate gebruiken. Een minder bekend merk, maar een hele mooie highlighter!

Als ik teveel bronzer, blush of highlighter heb gebruikt kan een finishing poeder uitkomst bieden zodat het weer wat minder heftig is. Deze poeder foundation van Fenty kan hier perfect voor gebruikt worden. Door de poeder met een kwast te gebruiken is de dekking minder heftig, maar blijft je huid er mat uitzien. Ik heb al een tijdje de finishing poeder van Charlotte Tilbury niet gebruikt omdat ik er zo snel doorheen ga (ik gebruik de poeder ook om overdag bij te werken). Ik vind het weer tijd om deze poeder te gebruiken, het effect is zo mooi! De poeder van Charlotte Tilbury is echt een aanrader!

Oogschaduw primer, een product wat ervoor zorgt dat je oogschaduw mooier en langer blijft zitten. Deze primer van Too Faced heb ik al een paar maanden gebruikt. Een prima primer, maar het is ook goed om iets anders te gebruiken. Een mooi moment om de oogschaduw primer van de Etos er weer eens bij te pakken. De Etos primer is niet verkeerd, maar het is ook niet de beste die ik heb gebruikt.

Oogschaduw wissel ik elke week. Ik heb (voor mijn gevoel) een hoop paletten, en door wekelijks te rouleren wordt er niks genegeerd. De afgelopen week heb ik het bitesize palette van E.l.f. gebruikt, een mooi palette, maar ik mis wel een mat bruine kleur. Van de zomer heb ik voor het eerst een palette van Laura Lee Los Angeles gekocht, en wat een mooi palette is dat! Goeie pigmentatie, leuke variatie aan kleuren en soorten oogschaduwen. Ik word iedere keer blij als ik dit palette zie en hem weer een weekje mag gebruiken van mijzelf.

Bijna belangrijker dan het rouleren van make-up is het rouleren (en daarmee schoonmaken) van make-upkwasten. Ik was mijn kwasten om de week. Bacteriën kunnen zich ophopen in je kwasten en voor irritaties of ontstekingen zorgen. Niet leuk, dus belangrijk om regelmatig je kwasten schoon te maken! Met de rotatie van mijn dagelijks make-upbakje rouleer ik ook mijn gezichtskwasten. Ik was de gebruikte kwasten, die rustig kunnen drogen en wachten totdat ik weer mijn kwasten rouleer.

Je ziet ook een sponsje en een blendiful. Deze was ik bijna wekelijks omdat ik ze zo vaak gebruik. Sponsjes wissel ik wanneer ze kapot gaan, en ik heb maar 1 blendiful dus die kan ik niet wisselen (als Tati Beauty ooit met nieuwe producten komt, koop ik er zeker een blendiful bij). De spons gebruik ik voor creamproducten en concealer, en de blendiful om mijn gezicht af te poederen en ook soms voor creamproducten.

Mijn oogschaduwkwasten was ik ook gelijk, maar zoals je kunt zien heb ik een hoop oogschaduw kwasten. Per palette gebruik ik een setje oogschaduwkwasten. Als ik mijn palette wissel, stap ik ook gelijk over op een nieuw setje oogschaduwkwasten. Gek genoeg vind ik het best rustgevend om mijn kwasten schoon te maken, en ik vind het heerlijk om aan het begin van de week schone kwasten te kunnen gebruiken.

Zie hier het eindresultaat! Alles ligt er weer netjes bij, klaar om gebruikt te worden! Persoonlijk wordt ik er weer blij van om een opgeruimd en “nieuw” dagelijks make-upbakje te zien, ik krijg er weer helemaal zin in om mijn make-up te doen! Heb jij een dagelijks make-upbakje? Hoeveel make-up producten van dezelfde categorie heb je erin zitten? Zie je er producten tussen waar je graag wat meer over wilt lezen? Laat het dan vooral weten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.